середа, 07 квітня 2010 16:40

Вчені знайшли тварин, яким не потрібен кисень (ФОТО)

Біологи виявили в Середземному морі багатоклітинні істоти, які не використовують для своєї життєдіяльності кисень. Досі вважалося, що здатність існувати в безкисневому середовищі характерна тільки для одноклітинних і вірусів.

Істоти розміром менше одного міліметра мешкають на глибині більше 3 тисяч метрів. Вони належать до групи лоріціфер - мікроскопічних морських безхребетних. Зовні вони схожі на мішечки, з горла яких виходять "щупальця".

Раніше дослідники вже знаходили в місцях, позбавлених кисню, багатоклітинні організми, однак у фахівців не було впевненості, чи мешкають вони там постійно. Автори нової роботи вважають, що виявлені ними лоріціфери весь час живуть в надзвичайно збідненому киснем середовищі.

"Звичайні" багатоклітинні отримують енергію за допомогою особливих органел, названих мітохондріями, для роботи яких необхідний кисень. Знайдені в Середземному морі лоріцефери отримують енергію, використовуючи інші органели - гідрогеносоми. Для функціонування гідрогеносом не потрібен кисень.

У 2009 році була опублікована робота, автори якої прийшли до висновку, що багатоклітинні з"явилися на Землі на 200 мільйонів років раніше, ніж вважалося досі. Вчені аналізували геологічні відкладення віком понад мільярд років і виявили в них рештки організмів, що нагадують сучасні губки.

NEWSru, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли тварин, яким не потрібен кисень (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути