понеділок, 21 червня 2010 11:51

Вчені вперше зуміли записати музику Сонця (ВІДЕО)

Вчені вперше зуміли записати музику Сонця (ВІДЕО)

Ученим вперше в історії вдалося записати музику Сонця. Астрономи з Шеффілдського університету (США) зафіксували звуки магнітного поля зовнішньої атмосфери зірки.

Фахівці вже давно знали, що корональні кільця, які знаходяться в атмосфері Сонця вібрують і при цьому видають гармонійні звуки. Вчені використали супутникові знімки цих кілець, щоб відтворити звучання Сонця.

Спочатку вони перевели візуальну вібрацію в звуки. Потім астрономи пропорційно збільшили частоту до тієї, яка сприймається людським вухом. Виявилося, що наше світило звучить наче струнний музикальний інструмент, а часом нагадує і духовий.

Професор Робертус фон Фей-Зібенбурген, керівник групи досліджень фізики сонця в Університеті Шеффілда сказав, що йому "дуже цікаво і захоплююче вперше почути звучання настільки гігантського і потужного джерела.

"Це свого роду музика, і вона є гармонічною", - сказав професор.

"Це дає нам нові шляхи пізнання Сонця, і нове розуміння процесів, які відбуваються у зовнішніх шарах зірки, де температура сягає мільйонів градусів", - повідомив вчений.

Зовнішні шари Сонця іноді формують так звані протуберанці, або спалахи. Нинішній рік вже виявився надзвичайно багатим на подібні астрономічні події. Деякі вчені стверджують, що у 2013 році людство очікує особливо сильний спалах і магнітна буря, яка може пошкодити всю електроніку на Землі.

Gazeta.ua за матеріалами The Telegraph

Зараз ви читаєте новину «Вчені вперше зуміли записати музику Сонця (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути