середа, 05 грудня 2012 17:20

Валянки можна носити не лише у люті морози, але й у 40-градусну спеку
14

Фото: Фото: Reuters

У старовинному містечку Сміловичі, що у 30 кілометрах від Мінська, вже багато років роблять валянки, за деякими даними сміловічське взуття знаходили ще у скіфських курганах.

Знавці стверджують: валянки можуть служити дуже довго, якщо їх добре просушувати, набивати на літо газетами і зберігати в сухому місці. Ці нехитрі правила в Сміловичах знають всі, тому що валянки валяли тут задовго до того, як 80 років тому в містечку з'явилася перша артіль.

"Тут жило кілька національностей - це татари, білоруси, євреї, поляки. Цікаві промисли в Сміловичах були. Традиційно татари займалися вичинкою шкір. Напевно, тому досі в Сміловичах є шкіряний завод. Здавна також люди займалися виготовленням валянок, - розповідає Наталя Шиліна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова "Газпрому" подарував Спалетті валянки та підстаканник

Разом з чоловіком Францом кілька років тому вона зайнялася організацією зеленого маршруту в околицях селища, про походження назви розповідає лише легенда.

"Було не дуже гарне місце. Ніхто тут не будував свого житла. Люди не хотіли жити. Та знайшовся один хлопець. Він був дуже сміливим. І він перший побудував будинок. І тому, що він був дуже сміливий, пішло це"Смеловічі" і "Сміловичі". До 30-х років офіційна назва було Смеловічі. "

Місцеві жителі стверджують, що у всьому світі про Сміловичі дізналися виключно завдяки валянкам.  "Це наш стратегічний товар", - вважають працівники валяльно-повстяної фабрики. Попит на валянки спричиняють не тільки снігові та морозні зими. Ходити в них, запевняють фахівці, комфортно навіть в Африці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Валянки годяться на сухий мороз"

"У найбільш жарку погоду, скажімо, при + 40 у валяному взутті не жарко. Вона нормалізує температуру ноги. Якщо температура ноги +37, то така ж температура зберігається і взимку, і влітку. Для мене було відкриттям, що валяне взуття на сьогоднішній день - це шик в Америці, тому що це зручно, це комфортно, ну, це останній писк. Валянок абсолютно з натуральної вовни, ніякої синтетики, ніякої хімії там немає. Я думаю, що прийде і до нас така мода ", - говорить головний технолог фабрики Наталя Артемова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В центрі Москви з"явиться гігантський валянок

Щоб перетворити овечу вовну у валянки потрібно від трьох до п'яти діб і до 36 операцій. Деякі з них, наприклад, миття та чесання вовни, механізовані, інші - виключно ручна робота. -Спочатку валянки робляться вище нашого зростання. І потім вони збиваються вручну і наосліп. Люди, які працюють роками, - вже руками відчувають товщину валянка, який вийде потім, учеряет Наталя.

Зараз ви читаєте новину «Валянки можна носити не лише у люті морози, але й у 40-градусну спеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути