вівторок, 18 січня 2022 18:04

Українські полярники записали унікальний "спів" тюленів
5

Фото: facebook.com/AntarcticCenter

Полярники з української антарктичної станції "Академік Вернадський" записали звуки тюленів Ведделла.

Загалом було відомо про близько 30 типів звуків у репертуарі цих тварин, але нещодавно дослідники виявили ще дев'ять в ультразвуковому спектрі, повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

"П'ята частина підводних співів відбувається на частотах вищих за діапазон людського слуху — від 20 до 50 кГц. Деякі можуть сягати 200 кГц. Раніше вважалося, що ластоногим такі високочастотні звуки не притаманні, тож їхнє функціональне значення науковцям ще треба з'ясувати", - йдеться у повідомленні.

Звуки тюленів полярники порівнюють із бластерами з "Зоряних війн". Існує припущення, що зворотнє відлуння таких звуків дозволяє Ведделлам орієнтуватися у просторі під час антарктичної зими.

Хоча ці тюлені і мають гострий зір, коли світла немає декілька місяців, їм потрібен інший спосіб отримання базової інформації про навколишній світ. Наприклад, щоб знаходити здобич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Тихому океані прокинувся вулкан: відгомони цунамі дісталися України

Оскільки високочастотні звуки долають менші відстані, ніж низькочастотні, тюлені можуть використовувати їх для спілкування з іншими особинами, не приваблюючи хижаків.

"Аналіз цих даних за допомогою спеціальної програми дозволить отримати нову інформацію про звуки та підводні комунікації тюленів, зокрема в ультразвуковому спектрі", - додають науковці.

Дослідження також допоможуть встановити особливості вокалізації тварин різного віку і статі та з'ясувати, чи відрізняються діалекти тюленів Ведделла з районів архіпелагу Вільгельма та моря Росса.

Завдяки українським науковцям міжнародний реєстр горбатих китів в одному з районів Південного океану збільшився майже у 15 разів. Наразі у базі HappyWhale значаться 211 особин, ідентифікованих в акваторії Південних Оркнейських островів. Раніше в міжнародній китовій базі їх було лише 15.

Зараз ви читаєте новину «Українські полярники записали унікальний "спів" тюленів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути