понеділок, 17 січня 2022 17:07

У Тихому океані прокинувся вулкан: відгомони цунамі дісталися України
9

Унаслідок нещодавнього виверження підводного вулкана в Тихому океані, яке спричинило цунамі, ударні хвилі відчула вся планета. Вони двічі обігнули Землю.

Відгомони виверження зафіксували в Україні та на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді, свідчать дані Харківського регіонального центру з гідрометеорології та Національного антарктичного наукового центру.

"Науковці зафіксували стрибок атмосферного тиску на приватних метеорологічних станціях у Харкові, Вертіївці, Дергачах і Сахновщині. Перший стрибок виявили приблизно о 21:00 15 січня. За 15 годин після найпотужнішої фази виверження. Наступний стрибок тиску стався у другій половині ночі 16 січня", - йдеться у повідомленні.

Відстань між вулканом біля Тонги та Харківською областю становить близько 18 тис. км. Це означає, що ударна хвиля поширювалася зі швидкістю понад 1,1 тис. км/год. Водночас людський організм ніяк не зможе відчути подібну подію через далеку відстань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Румунії стався землетрус, поштовхи відчули й в Україні

Фото: Reuters

Українські полярники 15 січня о 17:00 зафіксували викликані вулканом хвилі на станції "Академік Вернадський" — за понад 7,8 тис. км від місця виверження. Хвиля була заввишки 60 см. І це з огляду на те, що акваторії навколо станції вкриті суцільною кригою. Також там зафіксували стрибки атмосферного тиску.

Звуки від виверження вулкану чули й у північній Америці. Зокрема в районі міст Анкорідж і Фербанкс штату Аляска. Хвилі від цунамі дісталися і берегів Японії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні оголосили штормове попередження

15 січня у Тихому океані почалося виверження вулкана Хунга Тонга-Хунга Хаапай. Південь Японії накрило цунамі.

Підводне виверження вулкана спричинило хвилі понад метр, які обрушилися на Королівство Тонга. Більшість регіонів країни, чия столиця знаходиться всього за 65 км (40 миль) на південь від виверження, вкриті попелом і переживають майже повне відключення електроенергії, телефонних ліній та інтернету.

Також про загрозу цунамі попередили США та Нова Зеландія.

Зараз ви читаєте новину «У Тихому океані прокинувся вулкан: відгомони цунамі дісталися України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути