вівторок, 05 червня 2018 13:45

Україна успішно просувається на ринку екзотичних тварин

Україна успішно просувається на ринку екзотичних тварин
Україна займає одне з провідних місць з експорту екзотичних безхребетних, земноводних і плазунів у світі

Минулого тижня стало відомо, що Україна успішно просувається не тільки на традиційних світових ринках металургії або комп'ютерних технологій. А і в такому специфічному сегменті, як експорт екзотичних безхребетних, земноводних і плазунів.

Про це пише видання "ПіК".

Здавалося б, порівнювати софт або сталепрокат з амфібіями і безхребетними на перший погляд не зовсім коректно. Але, насправді йдеться про досить потужну світову індустрію.

Лідером продажів у цьому бізнесі є США. З 2004-2014 року в тільки Європі було куплено 14 мільйонів тварин, розведених в Америці. Після США йдуть Сальвадор, Німеччина, Голландія, Чехія і... Україна!

У зв'язку з чим актуалізувалася тема, яка обговорювалася під час міжнародного круглого столу (Україна-ЄС) - "Незаконна торгівля екзотичними тваринами в Україні". Захід пройшов під егідою УСПП (Українського союзу промисловців і підприємців) та Інформаційно-методичного центру "Асоціації зоопарків і акваріумів України".

Україна, незважаючи на всі внутрішні складнощі та проблеми, займає у світовій герпетокультурній табелі про ранги одне зі знакових місць. Однак зближення з ЄС багато що змінює в правилах гри на цьому ринку.

Евросюз був представлений відомим латвійським фахівцем в галузі охорони природи і зоокультури, сертифікованим експертом Управління охорони природи Латвії в категорії "амфібії і рептилії", доктором біології Міхайлісом Пупінчем. Саме він розширив рамки основної теми, розповівши про латвійський досвід, який його країна отримала за роки перебування в ЄС.

Про те, як працює на практиці європейське природоохоронне законодавство. Які гранти виділяє Евросюз для реалізації природоохоронних програм. Як за підтримки ЄС в Латвії вдалося відновити в живій природі кілька видів земноводних, що вважалися зниклими. Для України, яка прагне інтегруватися в ЄС, це вкрай важливо. І шкода, що в роботі круглого столу не брали участь українські парламентарії. Від яких залежить напрацювання і прийняття пакета профільних законів, без яких повноцінна інтеграція в Європу буде просто неможлива.

Хоча активного інтересу до цієї теми з боку держави поки не спостерігається. УСПП підтримує розвиток рептильного бізнесу, який усвою чергу плідно співпрацює з НАН України, допомагаючи в боротьбі з контрабандою тієї ж митниці, дає можливість унікальної практики студентам профільних вузів, піднімаючи міжнародні рейтинги вітчизняного Мінприроди.

У той же час, як зазначалося, в Україні існує потужне лобі "чорного зооринку". Оскільки Україна є важливою країною транзитного трафіку зооконтрабанди з Росії. Про що на прикладі заходу кількох випадків контрабанди з РФ червонокнижних соколів-балобанів в Арабські Емірати розповів представник київської митниці.

Нинішній же прорив України полягає в тому, що, виявляється, вітчизняні фахівці в області розведення екзотичних тварин цінуються у всьому світі. Наприклад, в Біон Тераріум Центр (БТЦ) переймати досвід приїжджають фахівці не тільки з європейських центрів - Німеччини, Чехії, Голландії, але і з Китаю, Мексики, Таїланду і навіть Японії. БТЦ взяв участь у створенні станції перетримки та розведення рептилій в Мадагаскарі.

На вересень у Києві УСПП та Інформаційно-методичний центр "Асоціації зоопарків і акваріумів України" планують проведення в Києві першої міжнародної конференції з розведення рептилій, приуроченої до 25-річчя роботи БТЦ. Очікуються фахівці та експерти з Німеччини, Голландії, Чехії, Білорусі, США, Канади, Японії та інших країн.

Зараз ви читаєте новину «Україна успішно просувається на ринку екзотичних тварин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути