вівторок, 23 лютого 2010 17:44

Українці зможуть лікувати рак крові, не виїжджаючи за кордон

Українці зможуть лікувати рак крові, не виїжджаючи за кордон

В Україні створили офіційний реєстр донорів гемопоетичних стовбурових клітин (кісткового мозку).

Про це повідомив Василь Лазоришинець, перший заступник міністра охорони здоров"я під час прес-конференції.

"У реєстр будуть занесені данні людей, кров яких можна використовувати для трансплантації. Також буде створений список людей, які потребують пересадки кісткового мозку. Обстеження одного донора коштує 300-500 євро. Ці кошти надаватиме держава. В Україні є дві лабораторії у Києві та Донецьку, де роблять тестування. Невдовзі почне роботу третя у лікарні ОХМАДИТ", - зазначив він.

Реєстр допоможе створити умови для проведення трансплантацій, коли стовбурові клітини хворому постачає не генетичний родич, а стороння людина.

Щорічно близько 1 тисячі українців потребують пересадки кісного мозку, з них 250 - дітей. Лише 40-60 операцій проводять в Україні, використовуючи при цьому кров родичів. Але ймовірність того, що вона підійде хворому лише 25%. Інші пацієнти змушені їхати за кордон, оскільки не можуть знайти донорів в Україні.

"Ми можемо робити пересадку в Україні, це в десятки разів дешевше. В середньому, щоб знайти споріднену кров лише для одного хворого потрібно протестувати в середньому 5000 людей. Тому потрібно приєднатися до міжнародного реєстру донорів. Для цього в Українському реєстрі повинно бути не менше 1 тисячі зареєстрованих. Ми сподіваємось, що до кінця року це буде зроблено", - підсумував Лазоришинець.

Користування реєстром буде безкоштовним. Подібні реєстри є в усіх розвинених країнах світу. У Німеччині реєстр налічує 300 тисяч донорів, в Іспанії - 140 тисяч, в Норвегії - 50 тис.

Зараз ви читаєте новину «Українці зможуть лікувати рак крові, не виїжджаючи за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути