вівторок, 12 лютого 2013 16:47

Українець зібрав колекцію пачок з-під цигарок вартістю у 200 тисяч доларів

Володимир Потапенко із Дніпропетровська зібрав 30 тисяч пачок з-під цигарок. Це — найбільша колекції в Україні. Весною його ім'я збираються внести до Національного реєстру рекордів України.

"Пачки з-під цигарок почав колекціонувати 1986 року. Тоді за перемогу на змаганнях мені подарували пачку північнокорейських сигарет. Пачка була дуже красива — золотиста із червоним написом. Я поклав її на поличці і час від часу любувався. Тоді зрозумів, що почну колекціонувати пачки з-під цигарок", - розповів Володимир Потапенко кореспонденту Gazeta.ua.

"За перші чотири роки колекціонування зібрав 200 пачок, а  тепер щомісяця поповнюю колекцію на 160 нових пачок. Зараз її оцінюють у 200 тисяч доларів, але продавати її я не збираюся. Купую рідко, частіше просто обмінююся з іншими колекціонерами. Їм висилаю українські пачки, а вони мені — цигарки своєї країни. Обов'язкова умова для росту колекції — наявність обмінного фонду. Тому роблю запаси усіх пачок, які зараз продаються в Україні. Останнім часом їх майже не купую — колеги віддають порожні", - додав він.

Володимир працює програмістом. Він одружений, має доньку і сина. Разом з родиною мешкає у трикімнатній квартирі. Одну кімнату виділив під колекцію.

"Раніше тримав пачки по всі квартирі, а десять років тому зібрав всю колекцію в окрему кімнату. Це не дуже зручно, бо дітям доводиться жити в одній кімнаті. Та думаю, скоро донька вийде заміж і переїде до свого чоловіка. Тоді проблема буде вирішена", - поділився колекціонер.

"На поличках розкладаю ті пачки, які можу продавати. Колекційні експонати зберігаю в картонних ящиках. Це захищає їх від негативного впливу світла та вологи", - додав Володимир.

У його колекції є паперові, металеві, скляні, поліетиленові та джинсові пачки.

"Скляні пачки зустрічаються дуже рідко. Кілька років тому знайшов таку пачку на американському аукціоні ""Ebay". Її випускали в Англії років 70 тому для військових. Така пачка дуже зручна, бо не пропускає вологу. З неї суху цигарку можна навіть в сауні дістати. А джинсову пачку мені прислали з Німеччини", - розповів Володимир Потапенко.

"Пачки-двійники часто продаю на інтернет-аукціонах. Ціни різні — від 10 центів до 100 євро. Якось одну пачку продав за 99 євро. Її випускали на Кременчуцькій тютюновій фабриці після розвалу Радянського Союзу. Тоді директор розробив дизайн із своїм зображенням на пачці. Та через місяць замість нього призначили іншого і ці пачку зняли з виробництва", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Українець зібрав колекцію пачок з-під цигарок вартістю у 200 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути