вівторок, 12 серпня 2008 09:01

Учені провели пробні запуски Великого адронного коллайдера

Учені провели пробні запуски Великого адронного коллайдера

Учені Європейського центру ядерних досліджень (CERN) успішно провели перші спроби провести пучок протонів по одному з секторів Великого адронного коллайдера (LHC) - найпотужнішого в історії прискорювача елементарних частинок.

"Все пройшло добре, ми дуже задоволені", - повідомив в понеділок, 11 серпня, офіційний представник CERN Джеймс Джіліс, слова якого наводить Швейцарське телеграфне агентство (ATS).

Він повідомив, що в ході випробувань, зокрема, перевірялася синхронізації коллайдера і протонного суперсинхротрона (SPS) - попереднього прискорювача елементарних частинок. В ході тесту пучок протонів на швидкості, близькій до швидкості світла, вводився в один з восьми секторів (октантів) коллайдера, довжиною близько трьох кілометрів. За словами Джіліса, випробування повторювалися протягом вихідних днів.

Подібні тести пройдуть також 22 серпня, коли пучок протонів буде направлений по одному з октантів у зворотному напрямі, тобто проти годинникової стрілки.

Ці випробування є частиною підготовки до першого запуску LHC, який намічений на 10 вересня. Очікується, що цього дня пучок протонів вперше проведуть по всьому кільцю коллайдера.

Великий адронний коллайдер створюється під керівництвом CERN, його будівництво почалося в 2001 році. Для нього використаний 27-кілометровий підземний тунель іншого прискорювача - що завершив роботу електрон-позітронногоколлайдераLEP. Тунель прокладений на глибині близько 100 метрів на межі Швейцарії і Франції.

LHC призначений, зокрема, для отримання інформації про так званий бозон Хігса, передбачений англійським фізиком Пітером Хігсом в 1960 році. У рамках існуючих уявлень, ця частинка відповідає за масу елементарних частинок.

У зв"язку з майбутнім початком роботи прискорювача в світі звучить безліч катастрофічних прогнозів. Зокрема, говориться про те, що при роботі коллайдера нібито утвориться чорна дірка, яка поглине Землю.

Проте учені завіряють, що експеримент безпечний, повідомляє РІА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учені провели пробні запуски Великого адронного коллайдера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути