пʼятниця, 08 серпня 2008 16:14

Великий адронний колайдер випробують 10 вересня

Великий адронний колайдер випробують 10 вересня

Перший експеримент на найбільшому в світі прискорювачі елементарних часток, який збудований поблизу Женеви на території Швейцарії і Франції, відбудеться 10 вересня.

Про це повідомляється в офіційній заяві Європейської організації ядерних досліджень (CERN), оприлюдненій 7 серпня.

За словами представників організації, тестовий запуск Великого адронного колайдера транслюватиметься в прямому ефірі європейського інформаційного телеканалу Євроньюз.

Нагадаємо, що Великий адронний колайдер - прискорювач протонів, збудований на території двох країн, - не має аналогів в світі.

Ця кільцева конструкція протяжністю 27 км. споруджена на 100-метровій глибині. У ній за допомогою 120 потужних електромагнітів передбачається розганяти до наближеної до світлової швидкості зустрічні пучки протонів. Тисячі датчиків фіксуватимуть моменти зіткнення, що дозволить дослідникам глибше проникнути в таємниці матерії. Учені вважають, що експеримент дозволить в мініатюрі відтворити Великий вибух, який багато мільйонів років тому поклав початок Всесвіту. Крім того, учені сподіваються отримати нові дані про процеси перетворення матерії в енергію, а також розраховують, що експеримент допоможе відкрити загадки антиречовини і взаємозв"язку простору і часу.

Початок роботи потужного прискорювача викликав безліч катастрофічних передбачень в середовищі учених. Одні вважають, що при роботі колайдера нібито утворюється чорна діра, яка поглине Землю. Інші повідомляють про ймовірність утворення крапель невідомої речовини, що складаються з кварків, а також утворення магнітних монополів.

Слід зазначити, що на всі ці аргументи дослідники CERN наводять наукові дані, згідно з якими подібні побоювання визнаються необґрунтованими, оскільки зіткнення тієї ж потужності, що і на колайдері, в природі відбуваються постійно. А чорні діри, які, згідно з деякими теоріями, нібито можуть з"явитися при роботі колайдера, матимуть час існування настільки малий, що просто не встигнуть почати поглинати матерію.

Раніше повідомлялося, що найпотужніший в історії прискорювач елементарних часток - Великий адронний колайдер (LHC) - офіційно запрацює 21 жовтня 2008 року, повідомляє Вести.ru

Зараз ви читаєте новину «Великий адронний колайдер випробують 10 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути