понеділок, 07 березня 2011 12:13

Учені відкопали "ходячий кактус" віком 520 мільйонів років

У провінції Юньнань, що на півдні Китаю, палеонтологи виявили відбитки стародавнього родича членистоногих, який жив у ранньому кембрії.

Вік морської тварини довжиною близько 6 см, названої Diania cactiformis, оцінюють у 520 млн років. Вона належить до групи Lobopodia (лопастеногих), схожих на хробаків з ногами. Лопастеногі представляють величезний інтерес, оскільки вони, як вважається, могли бути предками первиннотрахейних, тихоходок і всіх членистоногих.

Тепер у біологів з'явилося надійне свідчення на користь цих гіпотез. Річ у тім, що D. cactiformis помітно відрізняється від інших представників Lobopodia і багато в чому нагадує членистоногих. У нього було 10 пар членистих кінцівок з затверділими поверхнями, аналогічних кінцівкам сучасних ракоподібних і комах.

"Ходячий кактус (так вчені прозвали D. cactiformis, розглянувши безліч виростів на його кінцівках) - нова ланка еволюції. Це перше відоме лопастеногое з членистими кінцівками", - зазначила учасниця дослідження Лю Цзяньні з Північно-Західного університету.

Існування D. cactiformis можна вважати доказом того, що в процесі еволюції тужавіння (склеротизації) кінцівок почалося раніше, ніж тужавіння покривів тіла. Порівняння цієї тварини з іншими лопастеногими (Kerygmachela, Jianshanopodia, Megadictyon) також підтверджує припущення біологів про те, що група Lobopodia парафілетічна, тобто включає лише частину нащадків гіпотетичного загального предка.

Зараз ви читаєте новину «Учені відкопали "ходячий кактус" віком 520 мільйонів років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути