пʼятниця, 11 вересня 2009 20:56

Учені знайшли ліки від думок про самогубство

Учені знайшли ліки від думок про самогубство

Дослідники з Медичної школи Маунт Сінай в Нью-Йорку стверджують, що препарат для внутрішньовенного наркозу кетамін, який є також сильним дисоціативним галюциногеном і вважається наркотиком класу С, здатний усувати суїцидальні нахили у хворих депресією.

У рамках дослідження, проведеного лікарями з Маунт Сінай, експериментальне лікування внутрішньовенними ін"єкціями кетаміну було призначено невеликій групі пацієнтів з депресією, схильних до самогубства. У психіатричній практиці нерідко зустрічаються такі ситуації, коли депресивного хворого переслідують думки про суїцид. Однак, у зв"язку з тим, що існуючі антидепресанти починають діяти лише через кілька тижнів після початку лікування, їх використання в подібних ситуаціях малоефективне - пацієнт може звести рахунки з життям, не дочекавшись ефекту від терапії.

Між тим, одноразове введення кетаміну різко і значно придушило суїцидальні думки у пацієнтів протягом щонайменше діб після ін"єкції. Цей ефект суттєво продовжувався при введенні повторних доз кетаміну протягом двох тижнів. Таким чином, американським ученим вдалося добитися безпрецедентно швидкого і надійного усунення думок про самогубство у депресивних хворих.

На думку одного з дослідників Ребеки Прайс, якщо результати роботи вдасться підтвердити в більш масштабних випробуваннях, внутрішньовенне введення кетаміну може стати кращим лікуванням в тих випадках, коли очікування ефекту традиційних антидепресантів ставить під загрозу життя пацієнтів.

Нагадаємо, що кетамін, загальний анестетик, який використовується в лікарнях і ветеринарних клініках з 1970-х років і випускається у вигляді порошку, таблеток або в рідкому вигляді, в кінці дев"яностих-початку двохтисячних років став одним з популярних в Європі і США наркотиків. Наркотичний ефект кетаміну залежить від дози, але більшість відзначають відчуття ейфорії, галюцинації і відчуття позатілесного польоту, свого роду відділення душі від тіла. В суміші з алкоголем чи іншими наркотиками кетамін може бути небезпечний, і люди під його впливом можуть на якийсь час втратити здатність рухатися або відчувати біль.

Про зростання нецільового споживання кетаміну в останні роки здогадувалися, проте про його справжню популярність стало відомо лише кілька років тому, після чого речовину було зараховано до класу наркотичних класу С і оголошено поза законом.

За матеріалом Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Учені знайшли ліки від думок про самогубство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути