Ексклюзиви
середа, 08 липня 2009 14:38

Учені створили сперматозоїди із стовбурових клітин

Учені створили сперматозоїди із стовбурових клітин

Британські вчені розробили техніку одержання з ембріональних стовбурових клітин штучної людської сперми.

Цей новий для медицини процес вони описали у статті, опублікованій в середу в журналі Stem Cells and Development.

Дослідники під керівництвом професора Каріма Найерніа з університету Ньюкасла та Інституту стовбурових клітин північно-східної Англії повідомляють, що вони створили стратегію отримання у пробірці чоловічих зародкових стовбурових клітин з людських ембріональних стовбурових клітин.

"Отримані в пробірці зародкові клітини здатні проходити поділ (мейоз) і виробляти гаплоїдні (з одинарним набором хромосом, що характерно для статевих клітин) рухомі подібні сперматозоїдам клітини", - йдеться у статті.

Професор Найерніа вважає, що це дослідження - важливий крок, який дозволить дослідникам у деталях вивчити, як формується сперма і краще зрозуміти причини чоловічого безпліддя - чому воно виникає, і що його викликає.

"Це розуміння може допомогти нам створити нові способи лікування подружніх пар, які страждають від безпліддя, вони зможуть мати дітей, які генетично будуть їх власними", - вважає вчений, слова якого наводяться у повідомленні університету Ньюкасла.

Це також дозволить вченим вивчити, як клітини, що беруть участь у процесі розмноження, реагують на токсини, і наприклад, чому хлопчики, які страждають на лейкемію і пройшли через хіміотерапію, можуть ставати безплідними - і, можливо, знайти рішення цієї проблеми", - вважає дослідник.

Крім того, автори роботи вважають, що вивчення процесу формування сперми може допомогти їм краще зрозуміти причини генетичних захворювань.

Отримана штучно сперма не буде і не може бути використана для лікування безпліддя. Крім того, що це заборонено британським законом, дослідники заявляють, що імплантація ембріонів не має для них наукового інтересу, так як вони мають намір вивчати отримані клітини тільки як дослідницьку модель.

"Хоча ми розуміємо, що це може викликати занепокоєння у деяких людей, це не означає, що людей можна отримати "з пробірки", і ми не маємо планів робити це", - додає Найерніа.

Учений зазначив, що отримані ними результати не будуть використовуватися для лікування безпліддя безпосередньо, однак це дозволить краще зрозуміти механізми, які стоять за цим.

Нагадаємо, виступаючи минулого тижня на науковій конференції Європейського товариства з проблем відтворення людини та ембріології, доктор Девід Грінінг з Австралії заявив, що найкращий засіб для підвищення якості сперми і лікування чоловічого безпліддя - регулярний секс.

За матеріалом РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Учені створили сперматозоїди із стовбурових клітин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути