пʼятниця, 19 листопада 2010 11:51

Учені розповіли, як 9 тис. років тому будувався Стоунхендж

Учені розповіли, як 9 тис. років тому будувався Стоунхендж

Неолітичні інженери могли застосовувати підшипники для транспортування величезних каменів при будівництві Стоунхенджа.

До цих пір нікому не вдавалося зрозуміло пояснити, яким чином багатотонні плити доставлялися з кар'єру на рівнині Солсбері (англійське графство Уїлтшир) в Пембрукшир (Уельс) за 250 км. Спроби відтворити транспортування з допомогою дерев'яних роликів нічого не дали. До того ж ці ролики повинні були залишити глибокий слід у грунті, але нічого схожого знайдено не було.

Співробітники Ексетерського університету виступили з новою ідеєю після вивчення таємничих кам'яних куль, виявлених у Абердіншир (Шотландія) біля пам'ятника, аналогічного Стоунхенджу, але з набагато більшими каменями. Ці кулі розміром з крикетний м'яч мають підозріло схожі габарити - в межах міліметра. Звідси думка про те, що вони були призначені для спільного використання, а не окремо.

Вчені взяли дошки, зробили в них пази і вставили туди для початку дерев'яні кулі. Дошки помістили на інші дошки з вирізаними в них доріжками, а зверху поклали бетонні плити. Археолог Ендрю Янг навіть сів зверху, але його колезі достатньо було підштовхнути плиту вказівним пальцем, щоб вона спокійно пересунулася вперед.

Після цього були знайдені спонсори - американські кінодокументалісти - і закипіла робота над повномасштабною моделлю. Правда, для економії довелося використовувати порівняно м'які сорти деревини замість дуба, який за часів неоліту в покритій лісами Англії повинен був густо рости. Крім того, тільки частина дерев'яних куль була замінена гранітними.

Результат експерименту підтвердив: стародавня підшипникова конструкція дозволяла переміщати важкі вантажі на великі відстані. За словами професора Брюса Бредлі, десять биків могли проходити з плитою для Стоунхенджа 15 км на день. Задні дошки з підшипниками просто переміщалися вперед у міру просування.

Метод не впливає на ландшафт, тому й слідів не збереглося.

Археологічні знахідки свідчать про те, що довгі дошки в неоліті виготовлялися. Вони служили як дорожнє покриття у болотистих місцях. Немає жодних свідчень на користь існування підшипників, але концепція працює і до того ж дозволяє пояснити ті самі кам'яні кулі.

Тепер вчені працюють над математичною моделлю, яка дозволить точно оцінити масштаби неолітичних вантажоперевезень. Вони також готуються до максимально автентичного експерименту з кам'яними кулями і дубовими дошками.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Учені розповіли, як 9 тис. років тому будувався Стоунхендж». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути