вівторок, 19 листопада 2013 14:53

У "Таємній аптеці" у Львові продають пігулки від нудної роботи та готують еліксир краси
7

Фото: Фото: Ольга Швед

Під час фестивалю "Ніч у Львові", що проходить двічі на рік - восени та навесні, найбільше охочих було потрапити на екскурсію у аптеку-музей "Таємна Аптека". Інтерактивний музей відкрили в приміщенні однієї з найстаріших аптек Львова торік.

Аптека "Під угорською короною" побудована у 1772 році на колишній Бернардинській площі, тепер площа Соборна, 1. Засновником став французький емігрант Александр Лоншан де Бер'є. За легендою, у Бернардинському монастирі лежали мощі святого Стефанія – короля і покровителя Угорщини. У 1871 році аптеку купив Якуб Піпес-Поратинський, який походив з лікарської родини. В аптеці виготовляли суміші рослинного походження, лікувальні вина, косметику "Крем східної краси", "Султанна", "Целесте", крем проти відмороження, одеколон, рисову пудру, а також ліки за рецептами відомого тоді лікаря, професора Адама Чижевича.

Продавали ще й моршинську мінеральну воду, гірку сіль, брикетовану торф'яну грязь.

Родині Поратинських аптека належала до 1941 року. Тут і досі збереглися стильні необарокові меблі з дерев'яною різьбою, металевими решітками та монохромними шибами з ліліями.

"Особливість музею - його інтерактивність. Відвідувачі мають нагоду побачити хімічні та фізичні процеси приготування певних інгредієнтів, їх ознайомлюють із властивостями та якостями препаратів. Запрошуємо в гості школярів на своєрідний урок хімії. Багате історичне минуле фармації Львова представлене відвідувачам у сучасній формі відео-екскурсії, вони  поглянуть  на фармацевтів іншими очима: як на винахідників, інтелектуалів, краєзнавців, гуманістів", - каже екскурсовод "Таємної Аптеки" Наталія.

Тут є унікальні пігулки від нудної роботи, для повернення коханих, від заздрості, для щастя. Також тут можна придбати мило для всіх і на будь-які потреби: мило для блондинок, для хабарників, для старшого брата. У аптеці є унікальна копія ікони "Христос як аптекар", створеної у Німеччині у 16-17 ст.

На старовинному оригіналі, який сьогодні знаходиться у костелі св. Духа у м. Вердер, неподалік Берліна, у притаманній для епохи барокко алегоричній манері, Ісус Христос представлений як дбайливий аптекар, який, готуючи ліки від душевних та фізичних ран людини, відмірює нетрадиційні медичні, а духовні компоненти: Віру, Надію, Стійкість, Мир, Любов, Допомогу, Благодать, Терпіння. Реставратори вирішили створити аналог цього образу. Новий образ, адаптований до стилю і техніки традиційної української ікони, був написаний у 2012 році іконописною школою "Радруж" Українського католицького університету.

Зараз ви читаєте новину «У "Таємній аптеці" у Львові продають пігулки від нудної роботи та готують еліксир краси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути