субота, 03 травня 2008 12:23

У світовому океані через нестачу кисню ростуть пустелі

У світовому океані через нестачу кисню ростуть пустелі

У світовому океані розростаються "підводні пустелі" - ділянки з низьким вмістом кисню, де не можуть існувати живі організми, що чинить руйнівну дію не тільки на підводний світ, але й на економіку прибережних держав, попереджають учені.

Зниження вмісту кисню може бути пов"язане з глобальним потепленням - холодна вода утримує більше розчиненого кисню, аніж тепла, проте, можливо, що і циркуляція океану може бути причиною значного пониження кількості кисню на цих ділянках, зазначено в дослідженні, опублікованому в журналі Science.

Група вчених під керівництвом Лотара Страмма з університету німецького міста Кіль проаналізувала дані про концентрацію кисню у воді у тропічних районах океану, зібрані дослідниками протягом останніх 50 років - з 1960 року, а також дані, зібрані ними самими.

Отримані результати показують, що кількість кисню у воді в більшості випадків знизилася більш ніж на 15%. Зокрема, у водах біля атлантичного узбережжя Африки, в екваторіальних районах Тихого океану області з низьким змістом кисню розрослися на 85%.

"Ці результати перевершили всі очікування", - говорить співавтор дослідження Джанет Спрінтолл з Інституту океанографії в Сан-Дієго.

У ділянках з пониженим вмістом кисню азот не може утворювати з"єднання з азотом, необхідні для існування, зокрема, планктону - основи морських екосистем.

Руйнування морських екосистем, викликане зниженням змісту кисню, може позначитися на економіці прибережних держав, яка залежить від рибного лову і здобичі морепродуктів, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «У світовому океані через нестачу кисню ростуть пустелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути