понеділок, 01 серпня 2011 16:37

У США запатентували гени раку молочної залози

У США запатентували гени раку молочної залози

Федеральний апеляційний суд США підтвердив право компанії Myriad Genetics запатентувати два людські гени, які стали основою тесту на рак грудей і яєчників, що зараз набув особливого поширення.

Гени BRCA1 і BRCA2 (а також їх варіанти) несуть відповідальність за більшість успадкованих форм раку цих органів. Якщо тест BRACAnalysis, розроблений вищезгаданою компанією, виявляється позитивним, це означає, що в жінки ризик розвитку раку молочної залози та яєчників протягом життя вище середнього на 82% і 44% відповідно.

Деякі, зрозуміло, висловили протест: на їхню думку, патентування ДНК людини аморально й неетично. Суд нижчої інстанції задовольнив відповідний позов, поданий від імені Американського союзу громадянських свобод. Але тепер це рішення скасовано. Адвокати, що представляють біотехнологічну компанію, заявили, що заборона на подібні патенти може знищити галузь.

Апеляційний суд вважає можливим патентувати окремі, "ізольовані" гени, оскільки Myriad займається тестуванням певних хімічних форм генів, а не тих, які природним шляхом виникають в організмі. "Ізольована ДНК має іншу молекулярну структуру в порівнянні з тією, яка існує в організмі", - підкреслює адвокат Брюс Векслер, який не брав участі в процесі, але спеціалізується на захисті біотехнологічних компаній. Суд також підтвердив патенти компанії на особливий вид скринінгу, заснований на зміні показників росту клітин.

У той же час сказано, що Myriad не мала права патентувати свій метод аналізу цих генів, оскільки він переважно базується на абстрактних, психічних процесах.

 

Зараз ви читаєте новину «У США запатентували гени раку молочної залози». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути