пʼятниця, 04 жовтня 2013 11:39

У США показали найперший складаний ніж - з небезпечною бритвою, револьвером та дзеркальцем
7

Фото: Фото: ridus.ru

В Історичному центрі Баффало Білла в американському штаті Вайомінг представлено унікальну зброю, яку прозвали " матір'ю швейцарських армійських ножів". У ньому більше сотні різних пристосувань, аж до револьвера двадцять другого калібру і камертона. У " матері ножів " є два клинка, кілька типів ножиць, штопор, дві пилки, гачок для застібання гудзиків, скальпель, пристосування для обрізання сигар, пір'яна ручка, механічний олівець, дзеркальце, небезпечна бритва, вилка, столовий ніж і багато іншого.

Всі ці пристосування ховаються в рукоятці з черепашачого панцира. Багатьом може здатися дивним, але в цьому багатофункціональному ножі на відміну від його сучасних аналогів, немає відкривачки дл пляшок. Справа в тому, що пляшкова пробка, якою ми її знаємо сьогодні, була винайдена тільки у 1892 році. А експонат був зроблений у Німеччині в 1880 році фірмою Holler & Co спеціально для одного з нью-йоркських магазинів. Він з'явився на 11 років раніше швейцарського армійського ножа.

"Матір ножів" володіє значними розмірами - майже 9 сантиметрів завширшки і 22 сантиметра в довжину. Такі ножі створювалися для виставок, щоб справити враження на ножових майстрів і торговців ножами, а зовсім не для того, щоб носити такий ніж у кишені. Вони були настільки складні у виконанні, що їх могли створити тільки провідні виробники, на яких працювали найталановитіші майстри, повідомляє The Daily Mail.

Швейцарський армійський ніж, який був уже не просто незручною дивовижною дрібничкою, а реальним багатофункціональним пристосуванням винайшов Карл Елзенер. Він володів компанією з виробництва хірургічного обладнання. Ідея прийшла йому в голову після того , як він дізнався, що ножі в швейцарську армію поставляють виробники з Німеччини.

Необхідність оснастити ніж додатковими пристосуваннями була продиктована військовими реаліями - в 1889 році швейцарська армія прийняла на озброєння гвинтівку Schmidt - Rubin, для розбирання якої була потрібна викрутка. У першому ножі крім безпосередньо леза і викрутки також були відкривачка для консервів і шило.

Незабаром ніж був закуплений швейцарськими військовими. На цьому Елзенер не зупинився і продовжив удосконалити свій винахід, а незабаром і запатентував його. Сьогодні в армію Швейцарії щорічно надходить 50 тисяч багатофункціональних армійських ножів. Вони призначені для застосування в солдатському побуті, а не в бою.

Зараз ви читаєте новину «У США показали найперший складаний ніж - з небезпечною бритвою, револьвером та дзеркальцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути