Ексклюзиви
середа, 19 березня 2008 08:59

У людини, хробака й дріжджів однакові "гени довголіття"

Вчені з Університету Вашингтона (США) знайшли 25 генів, що впливають на тривалість життя двох організмів, розділених 1,5 мільярда років еволюції. Як мінімум 15 із цих генів, або подібних їм, є й у людей.

У своїй роботі генетики взяли давно "приручених" вихованців - одноклітинні дріжджі й круглого хробака C.elegans. Хоча послідовність нуклеотидів у геномі обох давно відома, роль і функції більшості окремих генів ще потрібно буде встановити. До речі, така ж ситуація й з людиною.

В аналітичній роботі вчені взяли 276 генів, вплив яких на старіння хробака відомо. Із цих 276 для 25 були знайдені аналоги й у дріжджів. А вже із цих 25 генів п"ятнадцять є й у людини.

Більшість із цих 15 нележать до каскаду TOR, залежного від прийому їжі. Саме обмежуючи харчування, дослідницькі групи домагалися збільшення тривалості життя в 10 разів і в дріжджів, і в хробаків. Інгібітори TOR вже використовуються в клінічній практиці для лікування злоякісних пухлин.

Спільність генетичної інформації, на думку вчених, повинна допомогти в дослідженні старіння й у людини, повідомляє Газета.Ru.

Зараз ви читаєте новину «У людини, хробака й дріжджів однакові "гени довголіття"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути