пʼятниця, 23 вересня 2011 16:49

У Християнії основне джерело доходу — продаж легких наркотиків

 

26 вересня минає 40 років, відколи група хіпі під керівництвом анархіста Якоба Лудвіґсена захопила порожні казарми в центрі столиці, на острові Амо, і проголосила їх незалежною Християнією. Там заборонили автомобілі, важкі наркотики, вогнепальну зброю й бронежилети. На центральній вулиці Бариг, де місцеві вільно торгують марихуаною, забороняють фотографувати. Продаж легких наркотиків – основне джерело доходу жителів поселення. 15 серпня міська влада данської столиці Копенгагена надала напівавтономний статус общині.

"Шкода, що військові одразу не розігнали поселенців. Зараз там анархія. З одного боку, добре, що приїжджають туристи, а з другого – у Християнії живуть наркомани й наркоторговці. Ці люди не можуть себе забезпечити ніяк інакше. Більшість не мають нормальної роботи. Мій приятель-полісмен розповідав: християнці, як тільки бачать поліційну машину, кидають пляшки з коктейлем Молотова. Боюся, щоб мої діти не спокусилися цією "свободою", - зазначив учитель із Копенгагена Андре Льюїс.

За останні п'ять років данський уряд разом із громадськими організаціями зробили 6 спроб розігнати комуну. Християнці відбивалися пляшками й камінням.

"Кілька разів на рік приїжджаємо в Християнію, щоб оглянути дітей. На це в лікарні спеціально виділяють кошти. Не всі батьки звертаються до медиків, часом запускають хвороби. В одній родині четверо дітей. Вони відмовилися від традиційних засобів гігієни – замість них використовують природні замінники. Не носять взуття й білизни. Звичайно, у житловому районі Копенгагена на них дивилися, як на божевільних. Вони продали квартиру й переїхали на острів. Мають найздоровіших дітей, яких я будь-коли бачив", - розказав лікар із Копенгагена Дерек Байнер.

Прочитати детальніше як живуть у Християнії та за яких умов туди приймають можна "Країна" № 36 (89) за 23 вересня 2011 року.

 

Журнал можна купити у точках продажу преси за ціною 9 гривень.

Передплату на журнал "Країна" можна оформити у будь-якому поштовому відділенні України. Передплатний індекс - 37278. Вартість передплати на місяць — 28 грн.

Зараз ви читаєте новину «У Християнії основне джерело доходу — продаж легких наркотиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути