неділя, 06 жовтня 2013 17:58

У Європі модно дарувати капусту, дрова та кріп, але українці віддають перевагу 101 троянді
21

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Кращі флористи Нідерландів показали в Донецьку квіткове шоу та презентували новий сорт троянди, яка вміє протистояти морозу та вихлопним газам.

- Квіти у всьому світі - засіб спілкування. Ними можемо сказати "я кохаю", "я вибачаюся", "хочу підтримати нашу дружбу". Наша амбіція - з'єднати голландські інновації та ноу-хау наших селекціонерів з бажаннями споживачів України, - говорить присутній на квітковому заході Надзвичайний та повноважний посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Кломпенхаувер.

Голландські селекціонери презентують новий вид троянди. Кажуть, присвятили її Донецьку та назвали на честь цього міста "Сила і краса". Символічні п'ять кущів нової троянди привезли прямо з тестових полів.

Пан Пітер Кокс - власник компанії "Роат БВ" вручає кущі чиновникові Донецької міськради Костянтину Савінову. Повідомляє, що "донецьку" троянду відрізняє стійкість до різних стресів. Квітка не боїться навіть загазованого донецького повітря.

- Ця троянда переносить заморозки до мінус 23 і десятиденну посуху, - хвалить Пітер Кокс. - Наші селекціонери присвятили розробці близько 4 років, хоча звичайне виведення нового сорту вимагає в 2 рази більше часу. У цієї троянди буде близько 100 пелюсток, сильний запах і яскраво-червоний колір - кармін.

Навесні голландські селекціонери планують передати Донецьку ще 100 кущів, повідомляє начальник управління благоустрою Костянтин Савінов. У своій промові він дякує голландським партнерам, обіцяє, що троянди висадять в центрі міста. При цьому називає Донецьк "запасною столицею нашої держави".

- Ми зробили ставку на Східний регіон України, оскільки переконані в його величезному потенціалі, - говорить голландський посол.

Після офіційної частини починається шоу. Подивитися його з'їхалися 50 флористів з усієї України. Говорять, майстер-класи директора інституту флористичного дизайну Жаклін Бурма і знаменитого Клааса Дейкстра нарозхват по всьому світу.

Пан Клаас Дейкстра розпочинає з того що вставляє у вазу величезну кількість паперових стрічок яскраво-помаранчевого кольору, в які вплітає зелену траву та квітки орхідеї.

Потім показує як повинен виглядати "справжній чоловічий букет" - один зелений каркас важить більше 10 кг. В центрі - кріп, в обрамленні - помаранчеві та червоні цвітіння.

Пан Дейкстр скептично оцінює однотонні композиції українських колег.

- Завдання композиції - впадати в очі. Бути веселою, яскравою, і, можливо, зухвалою! - говорить Клаас Дейкстра.

Після цього на очах у присутніх він складає букет з троянд. Вставляє їх у важкий каркас з невеликих дрів, прикрашених пухнастими помпонами різних кольорів. В Україні такі м'які "м'ячики" зазвичай пришивають до зимових шапочок.

Голланлец пояснює: щоб робити сучасні букети, треба бути сучасною людиною - цікавитися модними віяннями у сфері різних видів мистецтва і архітектури.

Іноземні постачальники з жалем помічають, що смаки українців обмежуються трояндами, хризантемами та тюльпанами. А от в Європі, кажуть, елементами модних композицій вважаються хмиз, калина, кріп, капуста та навіть лук.

- Серед звичайних людей в нашій країні, як і раніше, популярна 101 троянда, а модно використовувати нестандартні елементи - пластикові одноразові виделки з ножами, акрилові та металеві пластини. Навіть будівельні матеріали: водопровідний шланг і утеплювач для труб - усе це може бути у букеті! Дуже модний інноваційний дизайн. Хоча мене, наприклад, можна здивувати простими маргаритками, - розповіла Gazeta.ua флорист з Дніпропетровська Оксана Тимофєєва.

Зараз ви читаєте новину «У Європі модно дарувати капусту, дрова та кріп, але українці віддають перевагу 101 троянді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути