пʼятниця, 18 вересня 2009 11:33

У Аргентині знайшли організми віком в мільярди років

У Аргентині знайшли організми віком в мільярди років

Аргентинські учені виявили в солоних озерах в Андах мікроорганізми віком декілька мільярдів років. Про незвичайне відкриття повідомляє портал Nature News.

В ході вивчення озер, закритих з усіх боків гірськими хребтами, дослідники виявили строматоліти (у перекладі з грецького - "кам"яні килими"). Цим терміном позначають залишки життєдіяльності співтовариства мікроорганізмів, названого цианобактеріальним матом.

Цианобактеріальний мат зазвичай складається із здатних до фотосинтезу ціанобактерій і декілька інших груп мікроорганізмів. Більшість всіх відомих ученим строматолітів є скам"янілими. "Живі" строматоліти зустрічаються значно рідше і в основному на мілководді поблизу морів.

Знайдені в Андах строматоліти мешкають в умовах, котрі нагадують умови молодої Землі. Вміст солі у високогірних озерах складає більше 135 частин на мільйон. Вміст кисню в розрідженій атмосфері Анд низький, а рівень сонячної радіації, навпаки, високий. В середньому, у води озер потрапляє на 65 відсотків ультрафіолетового випромінювання більше, ніж в моря та океани.

Учені вже ідентифікували в знайдених строматолітах діатомові водорості, ціанобактерії, а також декілька видів археобактерій - одних з найстародавніших живих організмів Землі.

Вивчення незвичайних мікроорганізмів допоможе вченим з"ясувати, як стародавні мешканці Землі справлялися з екстремальними зовнішніми діями. Зокрема, дослідники розраховують дізнатися, як мешканці строматолітів захищають свою ДНК від розривів, які стимулюються ультрафіолетовим випромінюванням.

Мікроорганізми, які збереглися з найраніших етапів еволюції життя на Землі, мешкають в екологічних нішах, куди не можуть добратися сучасні мешканці планети. У квітні 2009 року учені знайшли співтовариство таких мікроорганізмів глибоко під льодом Антарктиди.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «У Аргентині знайшли організми віком в мільярди років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути