четвер, 04 червня 2009 11:07

Вміст мікроорганізмів у річці Кальміус перевищує норму в 25 разів

Вміст мікроорганізмів у річці Кальміус перевищує норму в 25 разів

У Донецьку у водах ріки Кальміус через промислові викиди кишкова паличка перевищує нормативні показники до 25 разів.

Про це повідомив на прес-конференції завідувач відділом комунальної гігієни Донецької обласної санепідемстанції Роман Родина.

Він зазначив, що якість води у річці Кальміус за останні роки за бактеріологічними показниками покращується, однак "не досягає тих цифр, при яких купатися буде безпечно".

"За останніми даними, вміст кишкової палички перевищує нормативи від 5 до 25 разів, - зазначив Родина, - І, з огляду на те, що цей час року не відзначається активним цвітінням води, розмноженням мікроорганізмів, можна припустити, що з настанням спеки ці показники збільшаться".

При цьому він пояснив, що шахтні стоки перед скиданням у річку повинні бути обеззаражені і очищені, але не всі шахти проводять очистку регулярно. За інформацією управління з гасіння природних відвалів і рекультивації земель, шахта ім. Засядька і шахта ім. Горького не уклали договору на знезараження вод, сказав Родина, і з "1 січня 2009 року цими шахтами скидаються в річку Кальміус бактеріально забруднені води в обсягах: шахта Засядька - 170 тис. кубометрів на місяць, шахта Горького - 1млн. 100 тис. кубометрів на місяць ".

Він зазначив, що, незважаючи на те, що на всіх пляжах встановлені таблички Купатися заборонено, люди все одно купаються, хоча це може призвести до "кишкових інфекцій, гнійничкових захворювань шкіри".

"Основні хімічні показники в нормі, але показник забруднення нафтопродуктами, вмісту деяких важких металів іноді перевищує норму, що також є причиною заборони на купання", - додав Родина.

Ще одним забруднювачем, за словами начальника відділу водних ресурсів Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області Андрія Завертанного, є Мушкетівські відвали, експлуатація яких почалася ще в 1932 році, куди звозили відходи Макіївського металургійного заводу, Макіївський і Ясинівський коксохімічні заводи. Ці відходи накопичувалися роками і в 1957 році їх закрили. Ці відвали стали джерелом забруднення верхів"я річки Кальміус.

За даними доповіді ООН про стан водних ресурсів у світі, Україна за якістю питної води посідає 95-ю рядок у рейтингу з 122 країн.

За матеріалом УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Вміст мікроорганізмів у річці Кальміус перевищує норму в 25 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути