субота, 22 березня 2008 16:21

Теорему "універсальної карти" доведено

63-річний житель Ізраїлю Аврам Третмен (Avraham Trahtman) зміг вирішити задачу, над якою впродовж 38 років працювали кращі вчені планети. Аврам вирішив задачу, яка називалася "дорожня кольорова проблема".

Математик Аврам Третмен - уродженець Росії. Після репатріації до Ізраїлю він перший час працював чорноробом та нічним сторожем. Трахтман, професор університету Бар-Ілан, зумів записати докази олівцем на восьми листах паперу.

На загальнодоступній мові це завдання, що належить до області символічної динаміки, можна викласти таким чином: людина приїжджає до друга в місто, де вулиці не мають назв, і дзвонить йому по телефону, а друг таким чином пояснює йому дорогу, щоб приїжджий зміг дістатися до його будинку незалежно від того, в якій частині міста спочатку знаходиться. Рішення задачі (здавалося б, логіка підказує, що її неможливо розв"язати, але математики вважають, що рішення може стати в нагоді в таких практичних сферах, як картографія та інформатика) викликало широкий інтерес і захоплення серед колег Трахтмана у всьому світі, що працюють в тому ж напрямі.

Вперше оригінальне завдання сформулював Бенджамин Вайс в 1970 році, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Теорему "універсальної карти" доведено». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути