понеділок, 09 червня 2008 10:45

Сира їжа робить жінок безплідними

В світі існує декілька точок зору на екстремальне харчування. Існують, наприклад, вегетаріанці, які не споживають м"ясо, рибу і птицю. Наступна стадія - vegans, назвемо їх веганці. Це ті ж вегетаріанці, але вони не вживають так само молоко і яйця. Зате ці люди вживають велику кількість фруктів, горіхів, насіння і ягід.

Існує ще строгіші в області харчування люди - на англійському це прихильники raw food, що означає прихильники сирого харчування. Зазвичай вони виходять з vegans, але при цьому вживають тільки продукти, що не пройшли термообробку .

Перші прихильники такого харчування з"явилися на початку 20 століття. Це відбулося з подачі декількох людей, в числі яких американський учений E.b.forbes. У 1933 році він оголосив про своє неприйняття приготованої їжі і скляних вікон (а вікна-то при чому?). У 1936 році другий американець - стоматолог Вестон Прайс, звинуватив в погіршенні стану зубів саме приготовану їжу. Третім став доктор з Чикаго Едвард Ховелл, який написав книгу "Роль харчових ензимів в травленні і метаболізмі". На сьогоднішній день прихильників такого харчування набагато більше. Для них в Америці і Німеччині існують спеціальні ресторани.

Чи має такий образ харчування які-небудь підстави під собою?

Одна теорія стверджує, використовуючи маніпуляції з термінами термодинаміки і ентропії, що енергія в "живих продуктах" (тут швидше необроблених) вищого порядку, і тому вона корисніша для людини.

Автор другої теорії, вищезазначений Ховелл, стверджує, що кожен вид їжі вже містить в собі ензими, сприяючі її якнайкращому переварюванню. При готуванні ці ензими руйнуються, і їжа перетравлюється і засвоюється набагато гірше.

Ці дві теорії, як і останні в їхню підтримку, стверджують, що процес варіння/жарення/... знищує всі цінні поживні речовини з продуктів, і знижує їхню живильну цінність.

Якщо ж ви подивитеся на класичну науку про харчування, ви побачите, що це неправда. Фактично, термообробка в більшості випадків робить поживні речовини в продуктах такими, що більш засвоюються. Це відбувається з кількох причин, в числі яких: руйнування бар"єрів в їжі, таких як товста шкура або шкірка; "розкриття" кліток, що містять живильні речовини, які стають доступнішими; модифікація складних молекул, при якій великі молекули, що погано перетравлюються, розпадаються на прості молекули; руйнування токсинів і інших шкідливих хімічних сполук в їжі.

Звичайно, процес варіння не настільки хороший, є в нім і негативні сторони. Наприклад, зменшується концентрація вітаміну С. Але, по-перше, вона зменшується, але не падає до нуля, а по-друге, вітамін С дійсно легко засвоюється з деяких сирих фруктів.

В той же час одне дослідження показало, що коли овочі приготовані на вогні, їхні антиоксидативні здібності збільшуються. Поки учені не знають точно, чому це відбувається, передбачається, що термообробка знищує певні бар"єри в клітках, звідки звільняються антиоксиданти, в звичайних умовах зв"язані і недоступні.

Ще один досвід показав, що люди, що сповідають такий образ харчування, мають недостатню масу. Вони втрачають вагу (ризикуючи заробити остеопороз) і мають знижений рівень вітаміну В12, заліза і вітаміну D. Навіть якщо вони вживають більше каротиноїдів (з фруктів жовтого кольору і овочів), ніж звичайні люди, вони все одно мають менший рівень вітаміну A, тому що їх організм виробляє його менш ефективно, ніж ваш.

Також прихильники сирого харчування стверджують, що воно натуральніше. але є археологічні дослідження, що показують, що ще 700.000 років тому предки людини використовували вогонь для приготування їжі.

І останнє. Половина жінок, що харчуються сирими продуктами, отримують так мало поживних речовин, що у них припиняється менструальний цикл. Сира їжа фактично робить їх безплідними. Мало б людство шанс вижити, якби весь час вживало тільки сиру їжу з такими наслідками? Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Сира їжа робить жінок безплідними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути