четвер, 02 серпня 2018 16:12

Страшне СРСР - художник моторошно зобразив радянське життя
22

Про справжні реалії життя у Радянському Союзі люди почали говорити без остраху вже після розпаду СРСР у 1991 році. Суцільна бідність, депресія та дефіцит - ось чи не головні слова, якими характеризували зниклу комуністичну країну.

Справжнє, моторошне життя в СРСР у своїх картинах зобразив російський художник Василь Шульженко. Добірку його робіт у Livejournal підготував користувач maxim_nm. Відібрав найвідоміші картини художника, які переважно відображають 1960-1980 роки. Хоча кілька явно мають стосунок до більш раннього періоду радянської історії.

Пропонуємо переглянути роботи художника:

"Ленін і селяни". Мабуть, одна з найбільш відомих робіт художника, на якій зображено спілкування радянського вождя з "електоратом". Щоправда Ленін на ній постає не в образі "доброго дідуся", а у вигляді якогось моторошного зомбі. Та і сам "електорат" навколо - мало нагадує нормальних людей.
Фото: картина Василя Шульженка
"Сопілка". Непривабливе напівзруйноване місто із запущеними будівлями дореволюційної епохи і річка, яка вийшла з берегів. Посеред усього цього в човні сидить людина і з відчуженим поглядом грає на сопілці. Складно сказати, що саме мав на увазі художник. Можливо - це картина про післяреволюційну розруху. А може на ній зображений колишній в'язень ГУЛАГу, який не може знайти собі місця у житті.
"Продавці картоплі". Картина, що зображає побут в радянській глибинці - на мішку картоплі сидить побитий життям безногий дід. Поруч стоїть дівчинка - найімовірніше, його внучка. Пронизлива картина.
"Бійка пастухів". Ті самі "колгоспні будні", яких ніколи не показували в радянських фільмах.  Там усі колгоспники зображені красивими і підтягнутими товаришами, котрі постійно працюють та час від часу цитують Леніна.
"Ніч в місті". Робота Шульженка, яка дуже точно показує побут міських радянських алкоголіків сімдесятих-вісімдесятих років. Пізній вечір, брудний сніг, типовий радянський мікрорайон з магазином, біля якого зібрався "пролетаріат" і “стріляє” дріб'язок у перехожих на пляшку. На передньому плані зображено щось безстатеве, з тією самою заповітною пляшкою в руках.

"Більшість своїх робіт, присвячених Радянському Союзу, автор намалював вже після розпаду СРСР. Бо при радянській владі за таку творчість можна було потрапити у тюрму чи божевільню", - пише автор підбірки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як працює перша атомна станція СРСР за полярним колом

Василь Шульженко народився у Москві1949-го. Його стиль називають "вільною фантазією". Понад 20 разів організовувалися виставки його робіт. Значна частина пройшла за кордоном. Нині художникові 69 років. Живе і працює у російській столиці.

Наказ про репресування колишніх куркулів, карних злочинців та інших антирадянських елементів видав Народний комісаріат внутрішніх справ СРСР 31 липня 1937 року. На підставі цього наказу протягом серпня 1937 року-листопада 1938-го було ув'язнено від 820 тис. людей. Із них щонайменше 445 тисяч були страчені, решту відправили до ГУЛАГу.

Зараз ви читаєте новину «Страшне СРСР - художник моторошно зобразив радянське життя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути