середа, 17 червня 2009 15:28

Стоматологи розкрили "секрет" здорових зубів

Стоматологи розкрили "секрет" здорових зубів

Чинники, що впливають на здоров'я зубів, можна розділити на дві великі групи. Перша - чинники що не залежать від нас, друга - ті, на які ми можемо впливати і змінювати здоров'я та довговічність власних зубів. До першої групи сміливо віднесемо чинник спадковості, бо, як вважають сьогодні фахівці генетики, 90% нашого здоров'я дістається нам від батьків, і 10% це вплив навколишнього середовища. Але не все так сумно. Досить часто при зустрічі з пацієнтами лікарю доводиться чути розхожу фразу про те, що "у моєї бабусі в 75-80 років були всі зуби і померла вона так і не відвідавши стоматолога жодного разу в своєму житті". Ось Вам відповідь на першу частину проблеми. Генетично ми часто отримуємо дуже непогані початкові дані. Потрібно тільки зберегти те, що нам дісталося від наших предків, пише сайт artsmile.

Як це зробити? Знати про ті чинники, що впливають на стан здоров'я зубів. До них належать насамперед гігієна і догляд за зубами. Скажіть, будь ласка, хто і коли вчив Вас правильно чистити зуби? В кращому разі, батьки або вихователь в дитячому садку. І це максимум, притому, що вони не є професіоналами в даній галузі.

Більшість з нас, відвідуючи стоматолога, стикаються з проблемою гігієни. Такі поняття як "зубний камінь" і "наліт", постійно переслідують нас з екранів телевізорів і рекламних постерів. А чому вони виникають і як їх позбутися? Всі ми чистимо зуби, використовуємо розрекламовані пасти, щітки, обполіскувачи, але чуємо від стоматолога - у Вас камінь на зубах або наліт потрібно почистити.

Як, чому, я ж чищу зуби двічі на день, купив модну пасту, у мене електрична щітка? Відповідь дуже проста. Чистити зуби треба правильно.

Стоматологи рекомендують ввести хронометраж часу, який витрачається на чищення зубів. В кращому разі це 1-1,5 хвилин. Тоді як рекомендований час - 3-5 хвилин. Для того, щоб Вам легко і без проблем привчити себе чистити зубки правильно, купіть собі пісочний годинник, і поставте у ванній. Починаючи чистити зуби, переверніть годинник і зможете таким чином контролювати час, витрачений на своє здоров'я.

По-друге, якість чищення Ваших зубів залежить від зубної щітки. Точніше від її жорсткості. Залежно від стану ваших зубів, ясен, і рекомендацій Вашого стоматолога Ви вибираєте щітку певної жорсткості. Але не всі пам'ятають про те, що вона служить певний час. І її потрібно вчасно міняти. Чистити зуби щіткою, яка втратила свої властивості, все одно, що не чистити. Для того, щоб відстежувати якість зубної щітки, на більшості з них фірми виробники наносять колірьорові індикатори, знебарвлення щетин на 1 третину довжини вказує на необхідність поміняти щітку. В середньому кожна щітка служить 2-3 місяці.

Ну і вибір пасти теж має певне значення. До цього питання є декілька підходів. Найчастіше стоматолога питають, якою пастою чистити зуби? За відсутності особливих рекомендацій з боку лікаря використовуйте пасту одного з провідних світових визнаних лідерів. ЯУ будь-якій галузі є визнані лідери Якщо ми говоримо про виробництво автомобілів, то марку Мерседес або Тойота знає більшість навіть дуже далеких від автомобілебудування людей. Так само і у виробництві зубної пасти є загальновідомі лідери, які витрачають на виробництво і розробку нових продуктів мільярди. Це Колгейт, Блендамед, Аквафреш, Лакалут та інші.

Ну і, звичайно, сама техніка чищення зубів. Цей момент викликає дуже сильні суперечки серед професіоналів. На сьогоднішній день офіційно запатентовано більше ста методик чищення зубів. Кожна з них має свої недоліки і перваги. Можна порекомендувати таку методику:

* щітка під кутом 45 градусів до ясен;

* короткі рівномірні рухи від ясен до ріжучого краю зубів;

* одночасно чистіть тільки один або два зуба;

* не натискайте на щітку дуже сильно, інакше травмуватимуться ясна;

* такими ж несильними рухами очищаємо і жувальну поверхню;

* при чищенні зубів з внутрішньої поверхні щітку тримаємо вертикально, паралельно зубам;

* чистити потрібно всі поверхні зубів. Нижній щелепі потрібно приділити більше часу, оскільки там відкриваються слинні протоки і, на цій поверхні найбільше відкладається наліт;

* пам'ятайте, що якість чищення прямо пропорційна часу, витраченому на чищення;

* обов'язково ретельно вичищайте бічні поверхні язика і щік, там теж відкладається наліт, у багатьох щіток є для цього спеціальні поверхні, якщо у Вас звичайна щітка, то просто почистіть поверхню язика, не натискаючи сильно.

Всі ці рекомендації разом допоможуть Вам зберегти зуби здоровими до старості. Для тих, хто вже зіштовхувався зі стоматологічними проблемами, порада - регулярно консультуватися зі своїм стоматологом. Відвідини кабінета стоматолога раз на рік з метою огляду і консультації продовжать життя Вашим зубам.

Зараз ви читаєте новину «Стоматологи розкрили "секрет" здорових зубів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути