четвер, 19 березня 2009 18:16

Учням радять їсти на перерві яблука

Автор: фото: Євгенія ГОНТАР
  Шестикласники столичної загальноосвітньої школи №33 на уроці з основ здоров’я на карті проходять болота нальоту, зуболомню, фтористі гейзери, провалля карієсу. Найбільше учні хочуть уникнути неприємного запаху з рота й відколотих шматків емалі
Шестикласники столичної загальноосвітньої школи №33 на уроці з основ здоров’я на карті проходять болота нальоту, зуболомню, фтористі гейзери, провалля карієсу. Найбільше учні хочуть уникнути неприємного запаху з рота й відколотих шматків емалі

На уроках основ здоров"я в київських школах шестикласників навчають правильно чистити зуби. За місяць уроки проведуть у Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові й Донецьку. За статистикою Міністерства охорони здоров"я, 72% 12-річних дітей мають карієс. Запалення ясен і пародонти (тканина навколо кореня зуба. — "ГПУ") діагностують у 90% 15-річних підлітків.

Стоматологи кажуть, діти не вміють доглядати за порожниною рота.

Школярі 12-річний Даніель Юшкевич і Георгій Павло, 11 років, зізнаються, що зуби чистять раз на день. Даніель не завжди встигає це зробити зранку, Георгій не переймається чисткою ввечері. Хлопці вчаться в 6-А класі столичної школи N33.

— Зате зранку чищу п"ять хвилин, мене так мама навчила, — запевняє Георгій. — А іноді й двічі на день, але рідко.

На уроці школярам демонструють фільм. Показують на малюнках хвороби зубів, роздають зошити про гігієну рота.

Тим часом стоматологи наголошують, що після перекусу солодощами треба прополоскати рот. Найкраще замість цукерок їсти на перерві яблука.

Додому вчитель задає завдання — самотужки перевірити свої зуби.

Після перекусу солодощами треба прополоскати рот

— Я й сама пройшла ті завдання, — розповідає Ізабелла Новікова, викладач основ здоров"я. — І виявила, що маю наліт на зубах. Хоч чищу їх двічі на день і, здавалося б, правильно.

Щоб перевірити, чи є наліт, ватну паличку змочують в 1% розчині йоду. Капають зверху водою й проводять по зубах та яснах. Йод тимчасово забарвлює наліт.

— Наліт накопичується на зубах і з часом роз"їдає емаль. Не почистив зуби два тижні, і починається карієс, — пояснює Тамара Скоромна, 55 років, лікар стоматологічної поліклініки Подільського району Києва. — Він переростає в середній, глибокий карієс, а далі розпочинається запалення м"якої частини зуба.

Розповідає, раніше стоматологи читали лекції учням і перевіряли їм зуби в шкільних стоматкабінетах. Виліковували 80% дітей. У Міністерстві охорони здоров"я обіцяють із часом увести нову посаду — зубний гігієніст.

— Гігієніст пильнуватиме, аби діти позбулися шкідливих звичок: не гризли ручок, не закушували нижню губу, — розповідає Наталія Савичук, головний дитячий стоматолог Міністерства охорони здоров"я. — Повторюватиме прості правила: кусати треба лише передніми зубами, а не кутніми, за партою сидіти рівно, тоді щелепні м"язи розвиватимуться рівномірно.

Зараз ви читаєте новину «Учням радять їсти на перерві яблука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути