Преекслампсія характеризується скачками артеріального тиску і наявністю білка в сечі. Учені вважають, що у цього патологічного стану є багато спільного із захворюваннями серця. Тому учені порахували, що, якщо шоколад позитивно впливає на стан серцево-судинної системи, його можна використовувати і для профілактики преекслампсії. У дослідженні взяли участь 2291 жінок, що народили по одній дитині. Їх попросили повідомити, скільки вони з"їдали шоколаду в першому і третьому триместрі вагітності. Також учені визначали рівень тіобромідів в пупковій крові новонароджених.
У жінок, які їли шоколаду більше за інших і у яких концентрація тіобромідів у пуповинній крові була максимальною, рідше за інших відзначали ускладнення вагітності. У жінок, які з"їдали по 5 або більше шматочків шоколаду кожного тижня в третьому триместрі вагітності, ризик розвитку преекслампсії був на 40% менше, ніж у жінок, які їли шоколад менше 1 разу на тиждень. Аналогічний, але слабкіший (19%) зв"язок був виявлений щодо першого триместра вагітності. Тіоброміди покращують кровообіг між матір"ю і плодом через плаценту.
Преекслампсія є серйозним ускладненням вагітності, і те, що шоколад знижує ризик її виникнення, потребує підтвердження в масштабніших дослідженнях, повідомляє Здоров"я України.
Коментарі