Експерти, які вивчають проблеми депресії, припускають, що люди, які регулярно вживають шоколад, частіше за інших схильні до сумування.
Результати дослідження, опубліковані в журналі Archives of Internal Medicine, говорять про те, що ті, хто з'їдає щонайменше одну плитку шоколаду на тиждень частіше впадають у депресію, ніж ті, хто вживає його час від часу.
Поширена думка про те, що шоколад здатний підняти настрій. Дослідники з Університету Каліфорнії цю точку зору не спростовують, але кажуть, що беззаперечних наукових підтверджень цього немає. Лікарі стверджують, що не можуть виключити ймовірність того, що шоколад може спричиняти депресії, а не бути засобом від неї.
Спостереження за тисячею добровольців показало, що чим більше шоколаду вживає людина їсть, тим гірший у неї настрій. Ті учасники експерименту, хто з'їв більше шести 28-грамових шоколадних батончиків за місяць, продемонстрували найвищий ступінь занепадання духом у порівнянні з іншими.
Доктор Наталі Росс, яка входила в команду дослідників, говорить, що у цих фактів може бути декілька пояснень. Можливо, люди ті люди, які вже впали у депресію, починають активніше їсти шоколад для підняття настрою, при цьому, не досягаючи очікуваного ефекту.
Також, Росс припускає, що, як в ситуації з алкоголем, шоколад може викликати короткочасне поліпшення настрою, але в тривалій перспективі, ситуація лише погіршується. Не виключено, на думку дослідників, що шоколад може бути і прямою причиною поганого настрою. Водночас критики відзначають, що для того, щоб більш точно встановити природу взаємозв'язку між шоколадом і депресією, потрібно провести додаткові дослідження.
Коментарі