понеділок, 29 вересня 2008 14:54

Що робити при застуді

Що робити при застуді
Ніс першим зустрічає інфекції, які літають в повітрі, за що і розплачується більше за інші органи: виділення і закладеність цих "вхідних воріт" ГРВІ — невід`ємна скарга майже кожного, хто застудився.

З самого початку, коли ви тільки відчуваєте перше нездужання, дуже важливо не дати собі перемерзнути. Якщо ви на вулиці і можливості потрапити додому в найближчі півгодини немає, можна зайти в магазин, випити чаю з лимоном і чимось солодким і продовжити шлях додому. Якщо ви відчуваєте нездужання на роботі, відпрошуйтеся і їдьте додому.

Прийшовши додому, відразу ж прийміть гарячу ножну ванну. Але не довше 5 хвилин, інакше можна отримати перегрів, а це додаткове навантаження на організм, що йому зараз ні до чого.

Паралельно з ножною ванною промийте ніс водою (краще всього — підсоленою: 0,5 ч.л. солі на стакан) — якщо вам в ніс з повітрям, яке ви вдихаєте, потрапили мікроби, то так ви їх змиєте. Щоб не втрачати дорогоцінні хвилини, доки приймаєте ванну, попросіть близьких приготувати вам чай з лимоном.

Вийшли з ванни — відразу в тепле ліжко. На підошви — гірчичники (на 30 хв.), зверху — шерстяні шкарпетки. Випийте чаю і попросіть організувати вам інгаляцію. Для цього добре використовувати інгалятори, які зараз вільно продаються в апетках. Якщо їх немає, заповніть невелику каструлю кип`ятком, додайте в нього дрібно нарізані половину сльозоточивої цибулини або дві головки часнику (вони містять летючі рослинні речовини — фітонциди, які вбивають або гальмують розмноження хвороботворних мікроорганізмів) і розмішайте їх. Накрийтесь рушником і дихайте парою, доки вона йтиме. Пара прогріє і знезаразить дихальні шляхи.

Якщо немає цибулі з часником, замість них можна використовувати 2 краплі будь-якого аромамасла (врахуйте, дітям ментолове аромамасло протипоказане). Після цього сховайтеся під пуховою ковдрою, грійтеся і пийте більше теплого. Якщо є апетит, обов`язково поїжте — це додасть сил. Більше лікувальних заходів на сьогодні не треба.

Не забудьте поміряти температуру — якщо вона підвищена, а з носа починає текти, його "закладає", ваш імунітет все-таки не витримав "нерівного бою" і почався риніт — запалення слизової оболонки носа. Тут вже треба підключати ліки.

Насамперед потрібно придбати судинозвужувальні краплі в ніс . Вони знімуть набряк слизової оболонки носа і допоможуть запобігти розповсюдженню інфекції в додаткові пазухи і середнє вухо. До речі, для цього потрібно ще правильно сякатися — слиз з носа потрібно видувати без зусиль, по черзі закриваючи то праву, то ліву половину носа (якщо сякати інакше, слиз може піднятися в середнє вухо і викликати отит).

Також допоможе прополіс: цей продукт бджільництва має противірусну активність. В аптеці можна придбати водний екстракт прополісу, але можна розвести прополіс водою і самому — щіпка порошку на 1 ч.л. теплої кип`яченої води. Закапуйте по 2—4 краплі в кожну ніздрю 5—6 разів щоденно в перших 3—4 дні, потім 3 рази на день, поки не вилікуєтеся. Його ж приймайте всередину по 1 чайній ложці 3 рази на день за 20 хвилин до їжі протягом 2—3 тижнів — він підтримає імунітет.

Якщо ваші зусилля протягом дня-двох безуспішні, викликайте лікаря. До вашої домашньої терапії він може додати серйозніше лікування .

Скільки нежиті не тривати, а коли-небудь (в середньому — через 7 днів) їй пора закінчуватися. Щоб не запустити хворобу, а долікувати її, можна використовувати методи народної медицини, наприклад зігрівання за допомогою прикладення до носа, перенісся мішечка з гарячою сіллю.

Тепло розширює судини, і до зони запалення починають активно прибувати "солдати імунітету" — лейкоцити і лімфоцити.

Спробувати ослабити закладеність можна і рефлекторно — за допомогою точкового масажу. Точки, на які ніс реагує ослабленням набряку, розташовані на переніссі, починаючи від рівня брів і вниз до середини носа і симетрично з двох сторін від перенісся. Натискати на них треба кінчиками вказівних пальців, протягом 1 хв., спочатку легко, а потім все сильніше, повідомляє segodnya.ua.

Зараз ви читаєте новину «Що робити при застуді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути