пʼятниця, 19 листопада 2010 12:51

Складено ТОП-100 найкращих технічних досягнень у 2010 році (ФОТО)

Американський журнал Popular Science опублікував список ста найкращих технічних досягнень 2010 року, в який потрапили і чотири військові винаходи. За оцінкою журналу, найкращими військовими досягненнями є європейський військово-транспортний літак Airbus A400M Grizzly, гіперзвукова ракета Boeing X-51A Waverider, безпілотний орбітальний літак Boeing X-37B і система розвідки та спостереження для безпілотників Gorgon Stare.

Транспортник A400M здійснив свій перший політ в кінці 2009 року із запізненням від графіка розробки на два роки. Цей літак розрахований на перевезення 37 тонн вантажів і скидання на парашуті 16 тонн вантажів. A400M може перевозити у вантажному відсіку два ударних вертольота і 116 десантників Максимальна швидкість польоту A400M складає 790 кілометрів на годину, а дальність польоту - до 9,3 тисячі кілометрів.

Гіперзвукова ракета X-51A здійснила перший політ в кінці травня 2010 року. Апарат, запущений з борту бомбардувальника B-52 Stratofortress, провів у повітрі близько 200 секунд, розвинувши при цьому швидкість у п'ять чисел Маха (5,8 тисячі кілометрів на годину). Під час польоту було зафіксовано аномальну поведінку ракети. Незважаючи на нормальну роботу всіх вузлів апарату, дані телеметрії через деякий час після старту стали надходити до пункту управління з перебоями.

У свою чергу орбітальний безпілотник X-37B вперше піднявся у повітря в кінці квітня 2010 року. Американські військові не розкривали цілей запуску апарату. Проте, як передбачалося раніше, на орбіті буде проведена перевірка працездатності всіх бортових систем безпілотника, в тому числі системи управління. Цілі, для яких ВПС США будуть використовувати орбітальний літак, не розголошуються. За однією з версій, основною його функцією стане доставка на орбіту вантажів.

Комплект систем спостереження Gorgon Stare дозволить операторам безпілотних літальних апаратів вести спостереження за великою ділянкою земної поверхні. Система, якою можуть керувати відразу кілька людей, дозволяє спостерігати за 3,2 квадратними кілометрами поверхні і супроводжувати до 12 цілей одночасно. Сенсорні пристрої дозволяють вести відео-та фотозйомку в будь-який час дня і ночі.

Лента.ру

Зараз ви читаєте новину «Складено ТОП-100 найкращих технічних досягнень у 2010 році (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути