пʼятниця, 06 листопада 2009 12:47

Система захисту коллайдера спрацювала через шматок хліба

Система захисту коллайдера спрацювала через шматок хліба
Напередодні в електроустаткування Великого адронного коллайдера потрапив шматок французької булки, і сталося підвищення температури у двох секторах прискорювача. Але це ніяк не вплинуло на плани з перезапуску установки в середині листопада, сказала представник Європейської організації ядерних досліджень (ЦЕРН).

Напередодні фахівці ЦЕРНу повідомили, що їм вдалося з"ясувати причину підвищення температури магнітів коллайдера: виявилося, що в електроустаткування, яке живить систему охолодження, потрапив шматок багета - довгої французької булки.

Представник ЦЕРНу Крістіна Саттон (Christine Sutton) підтвердила, що неполадки в системі електроживлення викликав шматок хліба, можливо, кинутий птицею.

"У дію прийшла система захисту від збоїв і після того, як причина інциденту була виявлена, процес охолодження установки був запущений знову. В результаті інциденту магніти двох (з восьми) секторів коллайдера нагрілися приблизно на три градуси вище робочої температури (1,9 градуси вище абсолютного нуля або -271 градус Цельсія), але були охолоджені знову минулої ночі ", - сказала Крістіна Саттон.

Вона підкреслила, що інцидент за своєю дією був подібний до відключення електроживлення, до чого система захисту коллайдера дуже добре підготовлена.

"Вплив (інциденту) на перезапуск ВАКа дуже малий", - додала Саттон.

Великий адронний коллайдер восени 2008 року був зупинений через аварію в системі охолодження через кілька днів після запуску. Роботи з ремонту й модернізації зайняли більше року, новий запуск прискорювача намічений на середину листопада.

У середині жовтня було завершено охолодження всіх восьми секторів коллайдера до робочої температури - 1,9 Кельвіна (271 градус за Цельсієм нижче нуля). Невелике підвищення температури веде до виходу магнітів з надпровідного стану і може викликати аварію. Тому після торішньої катастрофи на прискорювачі була встановлена спеціальна система захисту, що дозволяє ефективно "гасити" ток у разі втрати надпровідного стану.

За матеріалом: РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Система захисту коллайдера спрацювала через шматок хліба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути