пʼятниця, 31 липня 2009 20:50

Серед чоловіків поширюється мода на анорексію

Серед чоловіків поширюється мода на анорексію

У чоловіків дедалі частіше фіксують випадки розладів харчової поведінки, зокрема, анорексію, свідчать дані експертів.

Анорексію протягом тривалого часу вважали в основному жіночою хворобою, однак фахівці зазначають: суть у тому, що чоловіки часто соромляться звертатися до лікарів з подібними проблемами, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Їжа була для мене смертельним випробуванням"

Згідно із результатами дослідження, проведеного Інститутом імені Роберта Коха у 2008 році, кожна п"ята дитина у віці 11-17 років має симптоми порушення харчової поведінки. Серед хлопчиків та юнаків він складає 15%, серед дівчаток та дівчат - удвічі більше. Так, психолог Андреас Шнебеле три роки тому заснував терапевтичну групу, щоб допомогти впоратися із недугою саме чоловікам, які не можуть приймати їжу.

Як зазначає видання, принцип відновлення Шнебеле заснований на тому, що пліч-о-пліч на час проведення терапії живуть від двох до шести чоловіків, з якими працюють психологи, дієтологи та соціальні працівники. Крім того, фахівці стверджують, що саме у чоловіків анорексія часто стає наслідком бажання контролювати своє тіло.

"Вони відчувають себе беззахисними перед навколишнім світом, на тлі конфліктів з батьками або друзями", - каже Катрін Драксель з Інституту проблем харчування у Відні. Проте, зазначає професор Манфред Фіхтер, не можна намалювати образ типової сім"ї, в якій дитина за визначенням зіткнеться з проблемами подібного характеру.

Frankfurter Allgemeine Zeitung для прикладу розповідає про ситуацію з 28-річним німцем Лукасом Шмідтом, який намагався накласти на себе руки, півроку пролежав у клініці і продовжує лікування у спеціальній групі у Мюнхені. Перед тим як потрапити до клініки з діагнозом анорексія, Лукас важив 46 кг.

"Їжа була для мене смертельним випробуванням. Будучи тінейджером я хотів навчитися контролювати щонайменше своє тіло, оскільки все інше контролювати не міг. Я був схильний до агресії", - розповідає Лукас. На даний час він обмежився одним прийомом їжі в день - салатом.

Одна із причин розповсюдження чоловічої анорексії полягає у кардинальній зміні ідеалів чоловічої краси, продовжує Андреас Шнебель. Він зазначає, що натреноване підтягнене тіло, наприклад, футболіста стає еталоном чоловічої краси.

Крім того, додає видання, тенденція до худорлявої фігури афішується і колекціями модного чоловічого одягу останніх років, у яких переважають штани та джинси в обтяжку і приталені піджаки.

За матеріалом InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Серед чоловіків поширюється мода на анорексію ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути