вівторок, 05 липня 2011 17:09

"Розумні окуляри" допоможуть сліпим бачити

"Розумні окуляри" допоможуть сліпим бачити

Сліпі люди зможуть подолати свою недугу завдяки новим технологіям.

Вчені Оксфордського університету розробляють "розумні окуляри". Завдяки крихітним камерам і кишеньковому комп'ютеру вони зможуть попереджати сліпу людину про предмети і людей попереду неї.

В минулому подібний проект не був втілений в життя, тому що камери були надто великими, а комп'ютери - занадто важкими. Однак завдяки розвитку технологій з'явилася можливість створити очки, які зовні не відрізняються від звичайних сонцезахисних.

Дослідники припускають, що в продаж окуляри надійдуть в 2014 році. Ціна на них буде настільки низькою, що придбати новинку зможуть навіть пенсіонери.

"Дуже тішить те, що ми зможемо зробити ціну на ці окуляри доступною людям, що найбільше їх потребують", - говорить Стівен Хікс, дослідник у сфері неврології.

Хікс повідомив, що вже закінчив базове дослідження, і працює над прототипом самих окулярів.

Камери, прикріплені до окулярів, фіксуватимуть ту картинку, яку б побачила сама людина, і посилатимуть її на комп'ютер.

Отримана інформація після обробки буде трансформуватися в сигнал лампочок на внутрішній стороні лінз окулярів, символізуючи той чи інший об'єкт. Наприклад миготлива лампочка підкаже сліпому, що попереду - людина, а палаюча дасть зрозуміти, що на шляху сходи або ескалатор.

Звичайно, зовсім сліпим людям це не допоможе, але тим, хто втратив 95 відсотків зору може значно спростити орієнтацію у повсякденному житті.

Для людей з повною відсутністю зору в комплект входить ще й навушник, за допомогою якого комп'ютер буде передавати людині аудіо-сигнали.

Вчені обіцяють, що окуляри зможуть навіть "читати" написи - комп'ютер, зафіксувавши слово або цифру, зможе озвучити їх людині.

Зараз ви читаєте новину «"Розумні окуляри" допоможуть сліпим бачити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути