четвер, 21 квітня 2011 16:19

Читаємо двома руками. Однією тримаємо рядок, іншою - букви

 

Три дитячі книжки шрифтом Брайля вийшли у столичному видавництві "Грані-Т" цієї весни. У березні видали "Прибульця з країни Нямликів" Лесі Ворониної та серія "Життя видатних дітей" Ірен Роздобудько. У квітні - "Таємницю старої обсерваторії" Олеся Ільченка. Усі мають наклад по 200 примірників. До кінця року планують видати ще сім книжок для незрячих.

У незрячих нема каліграфії. Є клітинка та шість крапок у ній

Олександр ОСАДЧИЙ, 67 років, заступник голови правління Українського товариства сліпих:

- Зряча людина бачить очима, а сліпа - пальцями. Під час читання мої руки - це очі. Навчитися розрізняти шрифт Брайля нескладно. Сліпа дитина так само в першому класі вивчає абетку, тільки написану опуклим шрифтом. Мені вибило очі вибухом у 9 років. Коли вперше доторкнувся до книжки для сліпих, спитав: "Навіщо ви пшоно понаклеювали на папір?" Десь за два тижні вже читав.

У мене дружина незряча, я бачу лише на одну соту від норми. У сина зір нормальний. Я навчив його розпізнавати шрифт Брайля ще в дитинстві. Інакше він не міг би навіть мамину записку прочитати.

У незрячих нема каліграфії. Є клітинка та шість крапок у ній. Букву позначає конфігурація крапок від одної до п'яти. Якщо крапок шість - це забита клітинка, ніщо. Коли зробив помилку, то ставиш шосту крапку і знак нівелюється. Ми пишемо справа наліво. Кладемо папір на дошку, виколюємо крапки. Потім перевертаємо аркуш і написане читається вже зліва направо.

Журнал для сліпих випускали навіть у блокадному Ленінграді, а зараз - ні

Буква шрифтом Брайля учетверо-вп'ятеро більша за звичайну. До того ж вона об'ємна - разів у 20-30 "вища" за букву, яку наносять фарбою. Пропуск між рядками теж великий. Тому й книжки грубі. "Війна і мир" Льва Толстого шрифтом Брайля - це 34 томи.

Сліпі читають повільніше за зрячих. Ви можете окинути оком весь рядок одразу. А мені треба йти від букви до букви. Зате нам зручно - світло вмикати не треба, книжечку на живіт поклав і пальцями мацаєш. Потрібно читати двома руками. Однією тримаєш рядок, іншою - букви. Якщо читаєш однією, швидкість зменшується. Знайомий видавав на-гора 95 брайлівських сторінок за годину. Читав уголос "Три товариші" Ремарка.

Журнал для сліпих випускали навіть у блокадному Ленінграді, а зараз - ні. Книжки потрібні, щоб незрячі були грамотними. Найбільше необхідна дитяча література. Якщо діти тільки слухатимуть аудіокнижки, то виростуть безграмотними.

Із нотами ситуація ще гірша, аніж із книжками. У незрячих немає нотного стану. Кожну ноту позначає окремий символ. Граю на піаніно. Щоб виконати музичний твір, спочатку вивчаю ноти на дотик, пальцями, і вже тоді починаю награвати.

Депутати два роки не хотіли приймати закон про маркування ліків шрифтом Брайля на упаковках. Я спитав якось одного з політиків: "А ви коли-небудь закрапували очі зеленкою?"

Зараз ви читаєте новину «Читаємо двома руками. Однією тримаємо рядок, іншою - букви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути