пʼятниця, 22 грудня 2017 12:36

Рецепт coca-cola бачили лише дві людини - як виготовляють популярний напій
18

У музеї Coca-Cola
Фото: фото надані прес-службою Coca-Cola Ukraine
У фургоні виставлена продукція, яку виготовляють на заводі: Fanta, Sprite, Schweppes, енергетичні напої — Burn і Gladiator, соки Rich і Rich Kid’s, а також природна вода Bonaqua і холодний чай Nesti
У музеї Coca-Cola
У музеї Coca-Cola
У фургоні виставлена продукція, яку виготовляють на заводі: Fanta, Sprite, Schweppes, енергетичні напої — Burn і Gladiator, соки Rich і Rich Kid’s, а також природна вода Bonaqua і холодний чай Nesti.

Одна з перших новорічних реклам газованого напою coca-cola з'явилася на екранах у грудні 1959 року. У чорно-білому ролику скляні пляшки coca-cola у святкових капелюхах співали "Marry Christmas", лежачи в кучугурах снігу. Хоча перший відеоролик з'явився у 1939 році. А найперший друкований рекламний постер напою вийшов задовго до цього — наприкінці ХІХ ст.

"Склад сиропу для coca-cola тримаємо в таємниці. Його нам привозять із США. Єдиний рукопис із оригінальним рецептом напою зберігається в сейфі в американському місті Атланта. Його бачили тільки дві людини", - розповідає екскурсовод Володимир Куликов на заводі Coca-Cola, що в селищі Велика Димерка Київської обл. Веде до музею заводу.

При вході - пластикова пляшка coca-cola заввишки понад 2 м. У першій кімнаті - червона американська вантажівка, прикрашена гірляндами. Подібну показують у новорічних рекламах. У фургоні виставлена продукція, яку виготовляють на заводі: fanta, sprite, schweppes, енергетичні напої — burn і gladiator, соки rich і rich kid's, а також природна вода bonaqua і холодний чай nestea. Біля машини - рекламні постери coca-cola за останні 100 років. У іншій залі - барна стійка. За нею - стелаж із тарою напою у різні роки виробництва. На стіні - логотип компанії і портрет творця напою Джона Пембертона.

Автор: Відкриті пошукові мережі
  Як змінювався дизайн пляшок Coca-Cola
Як змінювався дизайн пляшок Coca-Cola

На заводі працює 12 розливних ліній. Три з них асептичні: одна – для чаю, інші дві – для соків rich. Також на території заводу діє відділ якості, відділ водопідготовки та сироповарня

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бренд Coca-Cola створив пляшку з льоду

"Він був фармацевтом. Винайшов напій у 1886 році як ліки від головного болю. Для цього змішав близько 50 інгредієнтів, - говорить чоловік. Проводить екскурсію відвідувачам. - Назву напою придумав бухгалтер Пембертона - Френк Робінсон. Мав гарний почерк, написав слова coca-cola фігурними літерами. З того часу надпис-логотип напою не змінювали".

Автор: фото надані прес-службою Coca-Cola Ukraine
  Рекламні постери Coca-Cola за останні 100 років
Рекламні постери Coca-Cola за останні 100 років

На одному з найбільших заводів у Європі з виробництва безалкогольного напою, який продають у 200 країнах світу, продукцію виготовляють для українського, частково молдовського і білоруського ринків. Тут працює 1200 людей.

"Потужності займають територію, площею 25 гектарів. Це - найпотужніший завод в Україні серед заводів безалкогольних напоїв. У нас працює 12 розливних ліній. Три з них асептичні: одна – для чаю, інші дві – для соків Rich. Також на території заводу діє відділ якості, відділ водопідготовки та сироповарня. У 2012 році ми встановили на території нову енергозберігаючу квадроелектростанцію. Зараз вона забезпечує наше виробництво холодною і гарячою водою, світлом і вуглекислим газом. На території знаходяться вежі-ємності для зберігання цукру і води. Також у нас є складські приміщення, величезний автопарк, власна станція технічного обслуговування та очисні споруди", - каже Володимир Куликов.

"Склад сиропу для coca-cola тримаємо в таємниці. Єдиний рукопис із оригінальним рецептом напою зберігається в сейфі в американському місті Атланта. Його бачили тільки дві людини

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Coca-Сola створила унікальну селфі-пляшку

Для виготовлення напою використовують воду, цукор, кавово-карамельний сироп, який виготовляють спеціально для компанії, натуральні ароматизатори, стабілізатор кислотності і вуглекислий газ.

"Вода — наш головний інгредієнт. Завод видобуває воду зі свердловин Сеноманського та Юрського горизонтів, які знаходяться на глибині 220 і 390 метрів. Частину сиропу ми варимо самі, іншу – отримуємо з Атланти. Вони надсилають нам секретну суміш пряно-ароматичних речовин – кофеїну і карамелі, - каже екскурсовод музею, показуючи на великі цистерни сріблястого кольору

Назву напою придумав бухгалтер Пембертона - Френк Робінсон. Мав гарний почерк, написав слова coca-cola фігурними літерами. Відтоді надпис-логотип напою не змінювали

Пластикові пляшки на заводі виготовляють самостійно. Для цього використовують пластмасову крихту - полімери. Їх плавлять у спеціальній машині. З цієї суміші інша машина виливає спеціальні преформи – заготовки під майбутні пляшки. Вони схожі на лабораторні мензурки — продовгуватої форми, прозорі. Преформи вставляють в спеціальну форму з обрисами пляшки. Тоді розігрівають і під тиском роздувають до потрібних розмірів. Температура при роздуві – +130°С. Преформу на 22 г можна роздути тільки на півлітрову пляшку, з преформи на 48 г вийде дволітрова пляшка.

Скляну тару замовляють з Вінниці та одного з міст Польщі.

Компанія Coca-Cola розробила новий унікальний ґаджет для любителів селфі. Пристрій продемонстрували в Ізраїлі на вечірці Summer Love. Це спеціальна насадка для пляшок, яка отримала назву Selfie Bottle. Отже, найвідоміший виробник напоїв створив першу у світі "селфі-пляшку". Про це повідомляє iLenta. Selfie Bottle підходить для півлітрових пляшок і автоматично фотографує при нахилі на 70 градусів. Завдяки USB-виходу можна перенести фотографії на комп'ютер.

Зараз ви читаєте новину «Рецепт coca-cola бачили лише дві людини - як виготовляють популярний напій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути