Ексклюзиви
субота, 25 квітня 2009 15:16

П"ять міфів про дієту, які заважають схуднути
6

Ви відмовились від усього жирного, їсте тільки низькокалорійні продукти, але все одно ніяк не позбудетеся ненависних кілограмів? А може, ви просто робите не те? Журнал Health розповідає про поширені міфи стосовно дієти, у полоні яких перебувають більшість людей, котрі мріють схуднути.

Міф 1: Обмежене вживання вуглеводів допомагає скинути вагу

Правда: Якщо ви будете дотримуватися цього правила, зовсім скоро почуватиметесь погано

У наш час до вуглеводів ставляться так само упереджено, як колись до жирів. Але насправді й ті, й інші потрібні організму для отримання енергії. Єдина різниця між вуглеводовмісними продуктами полягає в тому, наскільки ці вуглеводи очищені від волокон. При очищенні зерен пшениці втрачається верхній шар зерна – клітковина, і це призводить до того, що такі вуглеводи легше засвоюються. Що стосується цілих овочів і фруктів, то вони містять вуглеводи разом із клітковиною та поживними речовинами, тож процес перетравлювання відбувається повільніше. Набагато краще вживати менше мучного, ніж відмовлятися від бананів, груш чи винограду.

Міф 2: Дієтичні продукти допомагають схуднути

Правда: Ефект може бути абсолютно протилежним

Ви можете завдати собі більше шкоди, ніж принести користі, передивляючись етикетки у пошуках низькокалорійних продуктів. Така їжа може містити багато цукру і трансгенних жирів. Натомість натуральні продукти з мононасиченими (маслини, горіхи, авокадо) та полінасиченими жирами (кукурудза, соя, соняшникова олія) допомагають роботі кардіоваскулярної системи, сприяють скиданню ваги й відіграють важливу роль у засвоєнні бета-каротину. А трансгенні жири призводять до хвороб серця і раку.

Міф 3: Чим менше калорій ви споживаєте, тим більше ваги втрачаєте

Правда: Це може завдати вам шкоди

Якщо ви споживатимете менше 1200 кілокалорій на день, отримаєте подвійні проблеми: порушення обміну речовин і втрату м"язової маси. Тут потрібен правильний підхід до страв, які ви їсте. Лікарі радять вживати свіжі або мінімально оброблені продукти – тоді зберігаються усі природні властивості їжі, й вона краще засвоюється.

Міф 4: Від молочних продуктів гладшають

Правда: Відмова від молочних продуктів збиває вас з ніг у буквальному сенсі

Спитайте у дієтологів, і вони хором заволають: "Жодних молочних продуктів!" А очолюватиме чорний список сир. Дієта, що включає різноманітні молочні продукти, може допомогти вдвічі знизити рівень жирів в організмі, перешкодити накопиченню зайвих кілограмів. Причина – гормон кальцитріол, який допомагає зв"язувати кальцій для укріплення кісток і перешкоджає утворенню жирових клітин.

Міф 5: Весь хліб однаково заважає схудненню

Правда: Висівковий хліб корисний

Численні дослідження доводять, що висівки знижують ризик багатьох хронічних хвороб – від діабету і серцевих розладів до ожиріння. Додаткова клітковина у зернах сприяє тому, що їжа повільніше перетравлюється. Волокна у зернах дають відчуття ситості, і ви їсте менше. Висівки також знижують рівень інсуліну. Продукти з висівками багаті на вітаміни В та Е.

Health.com – американський журнал, заснований 1987 року. Присвячений темам здоров"я. Містить розділи з дієтології, здорового способу життя, короткі відомості про основні найпоширеніші хвороби, їх діагностику та лікування.

За матеріалом Перша рейтингова система

Зараз ви читаєте новину «П"ять міфів про дієту, які заважають схуднути». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути