вівторок, 16 червня 2009 13:38

Про що може свідчити біль у серці

Про що може свідчити біль у серці

Коли виникає відчуття, що "з серцем щось не так", відразу постає питання: що робити? Може, турбуватися нема чого, саме минеться? А, може, вже час викликати "швидку"? Спробуємо розібратися.

Отже, у людини з"явився біль в лівій половині грудної клітини, там, де знаходиться серце. Про що це може говорити?

1. Біль після фізичного навантаження

Якщо він виникає нападами і пов"язаний з фізичним навантаженням, зосереджений за грудиною (може віддавати в ліву руку, шию, нижню щелепу, під лопатку) і відчувається як тиск, стискання - не варто відкладати візит до кардіолога. Швидше за все ми маємо справу з проявом стенокардії - однієї з форм ішемічної хвороби серця.

Як перевіритися? Зробити електрокардіограму (ЕКГ), СТРЕС-ЕКГ (запис кардіограми при навантаженні) і добове моніторування ЕКГ по Холтеру.

Невідкладна допомога при стенокардії

1. Покласти людину, забезпечити приток свіжого повітря.

2. Дати під язик пігулку нітрогліцерину.

3. За відсутності ефекту давати по 1 пігулці кожні 3-5 хв.

4. Якщо біль не пройшов після прийому 4-5 пігулок нітрогліцерину, дати будь-яке знеболююче і терміново викликати швидку допомогу - це може бути початок інфаркту міокарду!

2. Біль при застуді

Такий біль теж не слід залишати без уваги. Він може бути як реакцією на мікробні токсини, так і першою ластівкою ревматизму або міокардиту (запалення серцевого м"яза).

Як перевіритися? Уточнити причину болю допоможе кардіолог або ревматолог, який ретельно вислухає серцеві тони, призначить загальний і біохімічний аналіз крові, ЕКГ, УЗІ серця і інші необхідні аналізи.

3. Біль у спокої

Тривалий ниючий або колючий біль, розлитий по лівій половині грудей, виникає у спокої, часто під час хвилювання? Це нервове. Найбільш ймовірні причини - вегетативна дисфункція і депресія.

Як перевіритися? Проконсультуватися з психоневрологом. В "психи" вас ніхто записувати не буде, а без лікування ця недуга може серйозно зашкодити і здоров"ю, і настрою.

4. Біль при рухах

Біль в лівій половині грудної клітини не завжди пов"язаний з серцем, особливо у молодих людей.

Якщо при глибокому диханні, поворотах тулуба і рухах руками з"являється колючий біль в області серця - не поспішаєте зараховувати себе до "сердечників". Причину неприємних відчуттів можна пошукати серед захворювань опорно-рухового апарату. Насамперед варто зауважити остеохондроз грудного відділу хребта, сколіоз, запалення міжреберних нервів і м"язів.

Як перевіритися? Сходіть до невролога або ортопеда, а подолати біль допоможуть протизапальні препарати, мануальна терапія і лікувальна гімнастика.

5. Біль, пов"язаний з їжею

Трапляється, що "серце" починає нити при переїданні, після прийому жирної або гострої їжі, або, навпаки, на голодний шлунок. Такий біль виникає через загальну іннервацію серця і органів черевної порожнини, і може бути проявом гастриту, виразкової хвороби шлунку, панкреатиту, холециститу або здуття кишечника.

Як перевіритися? Розпізнати джерело болю допоможе терапевт, можливо, знадобиться консультація гастроентеролога.

6. Біль з висипом

Різкий біль в грудній клітині, особливо разом з висипом на шкірі у міжреберних проміжках, з"являється при оперізувальному герпесі. Хворіють на нього, як правило, дорослі, тому що у дітей той самий вірус викликає всім відому вітрянку.

Як перевіритися? Зверніться до дерматолога або інфекціоніста, в арсеналі яких є противірусні і знеболюючі засоби.

За матеріалами medportal

Зараз ви читаєте новину «Про що може свідчити біль у серці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути