Ексклюзиви
вівторок, 21 липня 2009 15:48

Правильне вживання кави позитивно впливає на здоров"я

Правильне вживання кави позитивно впливає на здоров"я

Пити каву не лише приємно, а й корисно.

- Вона має м"яку проносну і сечогінну хздатність.

- Підсилює перистальтику кишківника.

- Насичує організм мінеральними солями і вітамінами РР і В2.

- Стимулює діяльність центральної нервової системи і мозку: бадьорить, проганяє сон, покращує настрій.

- Нейтралізує вільні радикали.

- Підвищує витривалість організму.

- Прискорює відтік жовчі і розщеплення жирів.

- Перешкоджає кристалізації холестерину - будівельного матеріалу жовчних каменів.

Не дивлячись на всі позитивні властивості натуральної кави, жоден лікар не назве її корисним напоєм. А все тому, що у великих кількостях кава з ліків перетворюється на отруту. Особливо якщо нею зловживають люди, схильні до головного болю, нервування, безсоння, гіпертонії, захворювань шлунково-кишкового тракту. Адже кофеїн, що входить до складу цього напою, - могутній стимулятор, який сприяє підвищенню артеріального тиску, посиленню кровообігу, збудженню нервової системи, роздратуванню слизової оболонки шлунку. Крім того, кава сприяє виведенню з організму таких мікроелементів, як кальцій, залізо, фосфор, калій і натрій, тому для її вживання є багато протипоказань.

Кому протипоказана кава

- Людям із захворюваннями нервової і серцево-судинної системи (ішемічна хвороба серця, атеросклероз, гіпертонія, тахікардія, аритмія).

- Вагітним жінкам і жінкам, які годують немовля (кофеїн через плаценту або з материнським молоком потрапляє до малюка).

- Людям із захворюваннями печінки і нирок

- Тим, хто страждає на виразкову хворобу і гастрит.

- Хворим на глаукому (кофеїн підвищує тиск в оці).

- Діабетикам і людям з порушеннями в роботі підшлункової залози.

- Хворим на остеопороз.

Правила безпечного вживання кави

1. Щоб кава приносила тільки користь, лікарі рекомендують вживати не більше двох доз кофеїну (по 0,1-0,2 г) в день. Це приблизно три чайні ложки меленої кави або дві чайні ложки розчинної.

2. Кава підсилює виділення шлункового соку і підвищує кислотність, тому пити її слід не до, а після їжі (бажано через 20-30 хвилин).

3. Розчинна кава діє на організм агресивніше, ніж мелена. От чому лікарі рекомендують вживати лише свіжезаварену натуральну каву.

4. Звести до мінімуму виведення з організму кальцію допоможе додавання в каву молока або вершків.

5. Уникайте кави без кофеїну: у цьому очищеному напої виявлені залишки метіленхлориду - канцерогену, який викликає рак шлунку і кишківника.

Прихований кофеїн

Окрім кави, кофеїн можна виявити і в інших продуктах харчування, наприклад в чорному і зеленому чаї. Додають кофеїн і в газовані напої. Так, в 200 мл коли міститься від 30 до 70 мг кофеїну. У стандартній чашці какао (ємкістю 200-250 г) - 2-5 мг. Є кофеїн і в деяких протипростудних, а також протиалергійих препаратах. Шоколад - ще одне джерело кофеїну: у молочних сортах його близько 6 мг в одному шматочку, а в чорному - 20 мг.

За матеріалами happywoman

Зараз ви читаєте новину «Правильне вживання кави позитивно впливає на здоров"я». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути