вівторок, 12 березня 2019 03:28

Показали жінок племені Майя, які жили 14 тис. років тому

Вченим вдалось реконструювати обличчя жінки з племені Майя за останками, що майже 14 тис. років пролежали на дні підводної печери.

Дали їй ім'я Єва, передає Politeka.

Останки Єви з Нахарону знайшли в підводній печері Мексики на глибині 386 м на початку 2000-х.

Ще 2008 року їх підняли на поверхню, але тільки нещодавно дослідники змогли відтворити її обличчя. Для використали криміналістичні методи реконструкції.

Зріст жінки - 1,4 м. Загинула у віці 20-25 років. Незважаючи на давність останків, збереглося 80% початкової структури скелета.

Автор: politeka.net
   Єву з Нахарону визнали одним з найстаріших людських скелетів, знайдених у Мексиці.  На думку експертів, жінка могла опинитися під водою, тому що її принесли в жертву. Або ж використовували як частину іншого ритуалу Майя.
Єву з Нахарону визнали одним з найстаріших людських скелетів, знайдених у Мексиці. На думку експертів, жінка могла опинитися під водою, тому що її принесли в жертву. Або ж використовували як частину іншого ритуалу Майя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як звучать галактики: NASA фото космосу перетворили на музику

Для відтворення обличчя Єви, вчені з Національного інституту антропології та історії об'єдналися з бразильським 3D-дизайнером Цицероном Мораєсом. Підводний дослідник Дель Ріо, який знайшов останки зазначив, що ця техніка передбачає створення віртуального 3D-зображення черепа.

У підводних печерах археологи останки ще вісьмох людей. Вік скелетів близько – 11-14 тис. років. Єву з Нахарону визнали одним ыз найстаріших людських скелетів, знайдених у Мексиці.

На думку експертів, жінка могла опинитися під водою, тому що її принесли в жертву. Або ж використовували як частину іншого ритуалу Майя. Вчені ще задумуються над варіантами загибелі Єви. Але головна мета досягнена – обличчя відновлено.

Дорослий тиранозавр рекс був завбільшки з міський автобус. Але палеонтологи вважають, що дитинчата цього хижака були не більш як 1 м завдовжки, а їхнє тіло покривав щільний густий пух.

Зараз ви читаєте новину «Показали жінок племені Майя, які жили 14 тис. років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути