Ексклюзиви
понеділок, 16 березня 2020 14:52

Чому люди запасаються туалетним папером

Чому люди запасаються туалетним папером
Вчені пояснили, чому в період карантину туалетний папір користується шаленим попитом. Фото: pixabay

Запасаючи продукти перед оголошеним карантином, українці масово скуповують не лише засоби захисту, медикаменти та продукти. Але і туалетний папір.

Як не дивно, у всьому світі люди накопичують запаси туалетного паперу - World Economic Forum наводить приклад від Австралії до Гонконгу.

У магазинах Японії, США та Нової Зеландії також також закінчуються запаси гігієнічого товару. У Гонконзі навіть пограбували супермаркет, щоб викрасти туалетний папір.

Оскільки коронавірус продовжує поширюватися світом,покупці, які побоюються карантинних заходів, роблять запасми, на тиждень-два ізоляції.

Але чому туалетний папір? Питання актуальне принаймні останній місяць, але зараз це вже неможливо не помітити. Видання опитало чотирьох експертів.

"Коли люди чують про коронавірус, вони бояться втратити контроль. А туалетний папір виглядає як спосіб зберегти контроль за гігієною та чистотою. Люди, здається, не цікавляться замінниками туалетного паперу. Полиці супермаркетів досі переповнені іншими паперовими рушниками та тканинами", - розповіла викладач Квінслендського технологічного університету з питань громадського здоров'я та соціальної роботи Нікі Едвардс.

Запасання туалетного паперу - це також порівняно дешева акція, і людям подобається думати, що вони щось роблять, коли відчувають небезпеку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гірше не буде: експерт пояснив зміни в економіці

"Я підозрюю, що це стосується того, як люди реагують на стрес: вони хочуть елемента комфорту та безпеки. Я вважаю, що є і прагматичний елемент. Багато людей, ймовірно, також використовують туалетний папір як носовички і тому уявляють, що їм потрібно багато, якщо у них грип або грипоподібна хвороба", - продовжив думку колеги доктор Браян Кук з Університету Мельбурна.

Девід Саведж із бізнес-школи Ньюкасла, Університет Ньюкасла, вважає, що туалетний папір - ідеальний продукт для того, щоб робити запаси. Він абсолютно не швидкопсувний і один з небагатьох товарів, запасами яких люди гарантовано використають із часом.

"Я підозрюю, що більшість людей купують туалетний папір лише тоді, коли він закінчуються, що може бути проблемою, якщо вам потрібно залишитися ізольованим на два тижні. Тому я думаю, що це лише процес підготовки, що туалетний папір став дефіцитом деінде", - пояснив доктор Саведж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я говорила з Богом: Леді Ґаґа самоізолювалася удома зі своїми собаками

Звісно, люди запасають не тільки туалетний папір. Є великий ажіотаж навколо таких товарів, як маски для обличчя та санітайзери - засоби для дезінфікування рук. Такі речі, як консерви та інші продукти, що не швидко псуються, також добре продаються. Однак, дефіціт туалетного паперу більш помітний.

"Я думаю, що ми помічаємо туалетний папір більше, ніж інші речі, тому що пакети туалетного паперу - це великі речі, які займають багато місця на полиці. Побачити відсутність невеликого продукту, який продається в супермаркеті, наприклад, санітайзера для рук, не так вже й незвично, і це лише невеликий отвір у полиці, який часто тимчасово заповнюється продуктами, що знаходяться поблизу. Але якщо туалетного паперу вже немає, це величезна кількість місця на полиці, яку не можна легко замінити іншими речами, що знаходяться поблизу", - пояснив феномен Алекс Рассел, викладач медичних та прикладних наук у Центральному університеті Квінсленду.

Уряди Румунії, Словаччини, Іспанії, Сербії та Казахстану вводять в країні режим надзвичайного стану через епідемію коронавірусу. В Іспанії ввели надзвичайного стан мінімум на 15 днів. Всі поліцейські сили та армія перевели в стан готовності

Зараз ви читаєте новину «Чому люди запасаються туалетним папером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути