пʼятниця, 07 жовтня 2011 09:10

Перший афганський рок-фестиваль пройшов у підвалі ветеринарної клініки

Перший афганський рок-фестиваль пройшов у підвалі ветеринарної клініки

Уперше за 30 років у Кабулі пройшов рок-фестиваль. Правда, на відміну від великих західних оупен-ейрів, групи виступали не на стадіоні, а в підвалі місцевої ветеринарної клініки. Свято проходило нелегально, місце проведення фестивалю ховалось до останнього дня. Багато музикантів виступали в масках, повідомляє британська телерадіокомпанія BBC.

Свято стартувало в підвалі однієї з місцевих ветеринарних клінік. Кількість публіки на концерті чи вистачило б на те, щоб заповнити приміщення рядового європейського клубу, однак для Афганістану і це число людей було безпрецедентним. За часів правління талібів рок-музика в Афганістані була офіційно заборонена з тих же причин, що й у СРСР: вважалося, що звук гітар, який прийшов із Заходу, деморалізує громадян Афганістану. Строгий ісламістський режим почав втрачати свої сили 10 років тому, коли США й Британія ввели в країну свої війська. Тим не менш, проводити рок-концерти в Кабулі до цих пір ніхто не наважувався.

Учасник однієї з команд, що взяла участь у фестивалі, District Unknown заявив, що місцеві таліби погрожували йому розправою, якщо він продовжить грати в групі. Тому весь колектив вийшов на сцену в масках. За словами музиканта, суспільство, як і раніше, вкрай негативно налаштоване до рок-музики. Замість неї молоді пропонується слухати нудотні саундтреки до індійських мюзиклів. Склад публіки на першому концерті кабульського рок-фестивалю був дещо однорідним - в залі було всього дві дівчини. Вони танцювали з непокритими головами, що вважається неймовірно сміливим для афганських жінок. За їхніми словами, з настанням темряви дівчатам можна виходити з будинку тільки в супроводі батьків. Однак вони зважились порушити цю заборону незважаючи ні на що.

Учасники фестивалю зізналися, що з тривогою чекають 2015 року, коли західні війська повинні покинути Афганістан. Вони бояться повернення колишніх порядків, хоча й визнають, що ідея перекроїти їхню країну на європейський манер - просто безумство. Нам потрібний свій шлях, стверджують музиканти. 

Зараз ви читаєте новину «Перший афганський рок-фестиваль пройшов у підвалі ветеринарної клініки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути