середа, 26 вересня 2018 10:28

"Хвіст павичеві з компакт-дисків зробив, а голову з кефірної бутилки" - винахідник
32

Володимир Бойко біля воріт своєї хати
Фото: Валерія Радзієвська
Володимир Бойко у своїй майстерні

"Пластикове поросятко - з каністри. Беру кришечку від каністри, б'ю дві дірочки посередині, і маємо п'ятачка. Натуральна свиня получається з рилом червоним. Пофарбував аерозольною фарбою. Заповнив свиню землею, в неї квітки саджу. То та спина вся росте в квітках. Воно собі не плаче, не хрюкає. 40 хвилин роботи - та й забери".

Винахідник з Черкащини Володимир Бойко робить з побутових відходів прикраси для садиби – статуї лебедів, соняшників, поросят, пальми, птахів. Каже, не всі односельчани розуміють його захоплення, але багато людей замовляють вироби і з інших міст.

Скільки часу займаєтеся творчістю?

Займаються майструванням зі сміття відколи пішов на пенсію – років з вісім уже. Змалку щось пишу і малюю. Я інтересна лічность. Працюю для людей, для блага. Це в мене народна творчість така. Комусь подобається, комусь ні. Але мені задоволення.

Автор: Валерія Радзієвська
  Майстерня
Майстерня

Які матеріали використовуєте?

Все роблю зі сміття, з підручних матеріалів, з відходів.

В моїй майстерні біля гаража – купа нарізаного на столі пластику з пляшок, каністр, килимків для витирання ніг, ресор і арматури. Мені люди кажуть: "Що ти збираєш всяку фігню?" А подивіться, що я з неї роблю.

Оце в мене останній крик моди – лебеді. Приварені на підставці з коліс. Ресора внизу, арматура метр 20. Пропалив на колесах діри, ресору на болти встановив, приварив арматуру на дві дірки. Зробив шиї зі шлангу з автозаправки. Важать кілограмів 30-40. Зробив їх уже штук тридцять.

Лебедів просять робити на весілля. Приїхала машина з Житомира. Молоді стали: "Дядюшка, можна сфотографуватися біля лебедів на дворі?" Кажуть: "На, дєд, тобі 50 гривень, зробіть нам лебеді такі". На перших сто років їх вистачить. Це ж краса життя.

Люди стають, фотографуються. Кажуть: "Зробіть нам лебедів. Скільки воно коштує?" А я з гумором кажу – 999 гривень. Привезли – на. Забрали і пішли. Я не хочу на цьому заробляти. У мене просто народна творчість така. А що я зроблю, коли я такий?

Автор: Валерія Радзієвська
 

Лебеді ми вже роздали людям – і в Черкаси, і в Монастирище, по всьому Жашківському районі.

Зробив пластикове поросятко з каністри. Беру кришечку від каністри, б'ю дві дірочки посередині, і маємо п'ятачка. Натуральна свиня получається з рилом червоним. Пофарбував аерозольною фарбою. Заповнив свиню землею, в неї квітки саджу. То та спина вся росте в квітках. Воно собі не плаче, не хрюкає. 40 хвилин роботи - та й забери.

Ставлю на клумбі пластикові квіти. Серцевина квітки – з пробки від пакетика з гірчицею. Стебло – з душового шлангу, з арматури. Це все краситься. Головне щоб фантазія була.

Соняшники зараз нема з чого робити. Не можна найти жовтих каністр. У мене в майстерні ще залишились. Я як тільки побачив який мусор, який лежить без надобності, відразу використовую. Для соняшників мене інтересує зелений і жовтий колір. Беру каністри з-під бензину. Для листочків на соняшники маю штамп, трафарет, і вирізаю по ньому. Люди дають гроші: зробіть нам три соняшники. Кажу: "Мені не нада грошей. Скільки вип'єм, стільки й заплатите". Взяв бутилку пива і по сто грам випили. Що ж ти будеш з людей брати, як воно швидко робиться – вспівай тільки забирати. Мусор, але його треба вміти робити

Соняшники зараз нема з чого робити. Не можна найти жовтих каністр. У мене в майстерні ще залишились. Я як тільки побачив який мусор, який лежить без надобності, відразу використовую. Для соняшників мене інтересує зелений і жовтий колір. Беру каністри з-під бензину. Для листочків на соняшники маю штамп, трафарет, і вирізаю по ньому. Я соняшники під кутом ставлю, щоб коли вітерець дує, вони крутилися. Люди дають гроші: зробіть нам три соняшники. Кажу: "Мені не нада грошей. Скільки вип'єм, стільки й заплатите". Взяв бутилку пива і по сто грам випили. Що ж ти будеш з людей брати, як воно швидко робиться – вспівай тільки забирати. Мусор, але його треба вміти робити.

Вхідні ворота обшив настільною клейончатою скатертиною з малюнком соняшників. На 5 років хватає. Соняшники кругом у нас ростуть. То і хай будуть і на воротях.

Оце знаєш, скільки труда оце во зробити ворота. Нарисував малюнок крейдою, а потім по ньому вариш метал і робиш.

Автор: Валерія Радзієвська
 

Ото на воротях павичі з пляшок з-під кефіру молока. Хвіст йому із компакт-дисків зробив, а голову з кефірної бутилки. Я спеціально фонар на вулиці повернув так, щоб світило на павичів вночі падало. То воно всю ніч світиться, а коли вітер, то й крутиться. Бо на основу поставив велосипедні колеса. Здається, наче ті голуби і павичі літають.

Виноград уже й сам не радий, що зробив. З пузирків для аерозольної краски. Насадив їх на проволочку. Штучний виноград почепив, а потім справжній поруч виріс сам.

Настромляю на спицю з велосипеду бутилку під прямим кутом. Маленький вітерець - і це все мелькає.

Люди дивуються: "Як це зробити з бутилки листки?" Я розрізаю її ножицями. Три секунди діла. Це ж природа, воно крик душі. Такого тут нема ніде.

Мороз на все це не впливає. Вночі свєт горить. Дітки йдуть, дивляться, що воно таке.

Скільки виробів маєте?

Я стільки виробів не маю, скільки я їх віддав людям. Я не хочу на цьому заробляти. Просто треба, щоб було давлєніє і своє мнєніє.

Торік, коли мені було 75, я собі на ювілей зробив свій портрет з дрібної проволки. У військовій формі. Я ж старший лейтенант. Зробив з радянською зіркою, гербом – як було раніше. Проволочка з металоприладів - з посилювачів, з динаміків. Стрижеш її, з неї наклеюєш на полотно, по кольорах розкладаєш. Зверху покриваю лаком. Це дуже копітка робота. Зате воно вічне. Компонував цей портрет два тижні.

Автор: Валерія Радзієвська
  Володимир Бойко з дружиною
Володимир Бойко з дружиною

Жінка уже не сварить, що так багато вигадую. Вже привикла, що цілий день можу сидіти і щось крутити.

Односельчани поділяють ваші смаки?

Люди зараз не люблять прикрашати хати, на жаль. А людина має творити. У мене є вільна хвилина. Я собі сів і щось майструю. Все мусить бути красиво. Я не люблю вистригати газони. Сірий забор – це тюрма. Я люблю квіти – і живі, і штучні. І соняшники мої пластикові не треба поливати. Біля хати зробив гриби – ніжки з пляшок і труб, в шапочки з мисок. Пофарбував у коричневий.

Люди зараз не люблять прикрашати хати, на жаль. А людина має творити. У мене є вільна хвилина. Я собі сів і щось майструю. Все мусить бути красиво. Я не люблю вистригати газони. Сірий забор – це тюрма. Я люблю квіти – і живі, і штучні

Взяв кусок душового шлангу – зробив стовбур пальми. Листя – з пляшок. Все ж валяється. Його тільки пусти в діло.

Люди, які не вміють такого скомпонувати, на мене сердяться і сміються. Є люди, які кажуть – що він дурниками займається? А я вмію і так собі живу, вніманія не обращаю ні на кого.

Автор: Валерія Радзієвська
 

Вашу хату важко не помітити.

Гарно, що хата моя стоїть на підвищенні і перехресті. Я люблю поїздити, взяти десь якийсь мішок. Мені голова колгоспу каже – ми бачимо, що ти везеш. А я йому кажу: я на горі живу, то бачу, що ви везете. Що вкрали, те й везуть – буряки, жом якийсь, таке.

Чому вас у селі називають Тичиною?

Завжди мав справу з технікою, з музикою і з віршами. "Тичина" мене прозивають. Ще коли в школі вчився, на одному плакаті було написано: "Ленін в наших серцях". А я знизу дописав: "І в печінках".

Володимир Бойко народився 3 квітня 1942 року в селі Конельські Хутори Уманського району Черкаської області. Закінчив Технікум механізації в Умані. Після служби в армії має звання старшого лейтенанта запасу.

Працював механіком у Києві, потім у Польщі і Казахстані: ставив дизелі, мотори і двигуни на машини. "Я переробляв машини. З комбайнів ставив мотори на автомобілі, на автобуси".

Повернувся у своє село і працював у колгоспі інженером і водієм.

На пенсії зайнявся творчістю – робить з побутових відходів прикраси для садиби – статуї лебедів, соняшників, поросят, пальми, птахів.

Займається художньою самодіяльністю – баяніст, гармоніст, ставить концерти народної творчості в Жашкові, Соколівці і Конельських Хуторах.

Співає в сільському хорі. Пише вірші. Має в селі прізвисько Тичина.

Одружений. Три сини живуть за кордоном – один працює у Польщі і два в Росії. Має трьох внуків.

Зараз ви читаєте новину «"Хвіст павичеві з компакт-дисків зробив, а голову з кефірної бутилки" - винахідник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути