субота, 21 лютого 2009 18:13

Онкологи закликають повністю відмовитися від алкоголю

Онкологи закликають повністю відмовитися від алкоголю

Французький інститут боротьби з раковими захворюваннями закликав громадян країни відмовитися від вживання алкоголю, який, на думку дослідників, серйозно підвищує ризик розвитку раку. Як заявили представники інституту, регулярне вживання навіть невеликої кількості алкоголю підвищує ризик розвитку раку ротової порожнини, грудей, гортані, стравоходу і кишечнику до 168%.

Французькі онкологи рекомендують не пити зовсім

Інститут поставив під сумнів те, що споживання алкоголю і особливо червоного вина позитивно впливає на організм, зокрема, на серцево-судинну систему. "З тих пір, як людям розповіли про те, що алкоголь і особливе вино в помірних кількостях корисний, була проведена низка інших досліджень, і початкове твердження про користь алкоголю зараз під питанням. У будь-якому випадку, сьогодні ми можемо сказати, що з урахуванням шансів розвитку раку, алкоголь є чинником ризику", - сказала представник інституту Мартіна ле Квеллек-Наатан.

Французькі онкологи рекомендують тим, хто береже здоров"я, не пити зовсім, у той же час визнаючи, що у Франції, де вино є частиною національної культури, така порада навряд чи буде почута.

Скептики задаються питанням, чи не є заява державного інституту знаком початку антиалкогольної кампанії уряду Ніколя Саркозі. Про відношення президента Франції до вина нічого не відомо: на публіці Н.Саркозі завжди п"є мінеральну воду або апельсиновий сік.

Заклики припинити пити звучать в невідповідний момент для французьких винарів, справи яких і так йдуть не дуже добре останнім часом. Як заявив на цьому тижні глава французької Федерації експортерів вина і спиртних напоїв Клод де Жовенсель, експорт французького алкоголю в США - які є основним ринком - в 2008 р. впав на 12,8%.

Об"єм експорту в другу за важливістю для виробників Франції країну - Великобританію - знизився на 2,7%.

За словами К.де Жовенселя, винарі Шампані продали минулого року за кордон на 6,3% менше вин, ніж в попередньому.

Виробники одного з найдорожчих за собівартістю шампанських вин вже думають про зниження цін, щоб стимулювати попит на свою продукцію.

Кажучи про перспективи на 2009 р., глава Федерації експортерів вина і спиртних напоїв сказав, що "це буде важкий рік, без всяких сумнівів".

За матеріалом Бі-бі-сі
Зараз ви читаєте новину «Онкологи закликають повністю відмовитися від алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути