вівторок, 22 квітня 2008 10:48

Один з секретів, що найбільше охороняються в медицині

Один з секретів, що найбільше охороняються в медицині
Дослідники можуть зібрати всі реалістичні докази, які вони тільки побажають, про ефективність того або іншого лікарського засобу. Але є одна величина, про яку лікарі прагнуть не говорити багато, не дивлячись на її важливість. Ця величина називається "Кількість, необхідна для лікування" (NNT: NumberNeededtoTreat) - нова міра, розроблена за останніх 20 років, яка є одним з секретів, що найбільше охороняються в медицині.

Більшість клінічних випробувань фіксують, наскільки добре пацієнти себе почувають, приймаючи ті або інші ліки, ніж без ліків або застосовуючи інші ліки. Наприклад, візьмемо статіни - ліки, що знижують рівень "поганого" холестерину. Під час експерименту одна група хворих застосовуватиме статіни, скажімо, впродовж 5 років, а інша група прийматиме плацебо, або несправжні пігулки.

Загалом, в групі статін буде менше серцевих нападів (приблизно на 30% менше). Зниження ризику на третину вже звучить голосно, що є однією з причин того, що декілька сотень тисяч людей без будь-яких ознак прояву хвороби серця приймають статіни. Але ця цифра не має сенсу, якщо не брати до уваги відсоток людей в обох групах, які насамперед мають схильність до серцевого нападу. Якщо ці люди складають лише малу частку від цих двох груп досліджуваних, то підвищення на 30% - це не так вже і багато.

У спробах зрівноважити ці шанси і полягає сенс NNT. Цей показник відповідає на питання, скільки людей повинне приймати цей препарат, щоб уникнути одного випадку серцевого нападу. Цей же принцип може бути застосований у випадках з інсультом або раком або при будь-якій хворобі, яку ви оборете. У здорових людей NNT для статінов складає близько 50 (залежно від того, який з десятків статін узятий, а також залежно від віку, сімейної історії, способу життя і т. д.). Отже, 50 людей повинні вживати ці ліки для того, щоб запобігти у одного з них випадку серцевого нападу.

Метод вживання статін, що існує в наші дні, здається зовсім не елементарним - особливо якщо врахувати, що вартість ліків складає сотні доларів в рік, а також можуть бути такі побічні ефекти, як ураження печінки і пошкодження м"язів, і вам доведеться двічі в рік здавати кров на аналіз, про всяк випадок. Проте, навіть 1 випадок з 50 означає, що щорічно запобігають тисячі інфарктів.

Оскільки члени міністерства охорони здоров"я піклуються про збереження життя, вони зосереджуються на тисячах і прагнуть уникати NNT. Фармацевтичні компанії роблять теж саме, оскільки вони зацікавлені у продажу ліків. Два ці могутніх інститути перешкоджають тому, щоб NNT став частиною медичної освіти. Ми могли б допомогти змінити ситуацію, просто запитавши про цей показник наступного разу, коли нам випишуть рецепт, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Один з секретів, що найбільше охороняються в медицині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути