четвер, 02 грудня 2010 14:28

Німецький робот навчився конструювати сам себе

Німецький робот навчився конструювати сам себе

Співробітники Інституту машинобудування і автоматики ім. Фраунгофера (ФРН) придумали машини, які здатні розробляти та виробляти себе автоматично, тобто абсолютно без участі людини.

Genetic Robots беруть участь у виставці Euromold у Франкфурті, що розпочалася сьогодні і триватиме до 4 грудня.

Ці створіння поки ще мало схожі на універсальних кіберсолдат. Їх можна переплутати з купою канцелярських товарів або модною інсталяцією. Це лише трубки на шарнірах. Проте модель здатна приймати будь-яку форму для певної мети.

"Генетичні алгоритми" розроблені американськими вченими Ходом Ліпсоном і Джорданом Поллаком в рамках проекту GOLEM. Формули, допрацьовані швейцарською фірмою i2p, імітують процес природної еволюції. Вона протікає як адаптація до екологічних факторів. Цими факторами в цьому разі стають вимоги інженерів.

Якщо потрібно, щоб робот їхав максимально ефективно, то машина сама візьме до уваги всі супутні умови, а також сили тяжіння і тертя, сходи, наявність води та інше. Готовий макет відправляється в 3D-принтер.

Іноді система може запропонувати кілька по-різному ефективних варіантів. Розробники зізнаються, що машина видає такі ідеї, які навіть досвідченому фахівцеві ніколи б не прийшли в голову.

Genetic Robots, за задумом авторів, стануть в нагоді не тільки на виробництві, але і для далекої розвідки, перевезення вантажів і технічного обслуговування.

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «Німецький робот навчився конструювати сам себе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути