понеділок, 05 лютого 2018 02:25

Науковці знайшли тварину, яка допоможе подолати старіння

Голі землекопи можуть допомогти подолати старіння людей. На цьому наголошують науковці Google, які вивчають ці процеси.

Землекопи живуть незвично довго, стійкі до раку, здатні затримувати дихання на 18 хв. Також практично не відчувають болю, повідомляє Popular Scienсе.

Дослідження, проведене одним з підрозділів Google, показало, що ризик смерті у голих землекопів не пропорційний віку. Це означає, що вони не підкоряються розподілу Гомпертца-Мейкхама - закону, що чим старіший ссавець, тим імовірніше його загибель.

Автор: 24tv.ua
  Голі землекопи можуть допомогти подолати старіння людей
Голі землекопи можуть допомогти подолати старіння людей

Вивчивши 3 тис. гризунів, вчені створили математичну модель, яка пророкує ймовірність їх смерті в певному віці. Жодного піку в старшому віці не виявили. Подібний феномен описаний для ссавців вперше. Деякі із землекопів, що беруть участь в дослідженні, досягли 30-річного віку і продовжують брати участь в розмноженні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пухнаста спецоперація": патрульні врятували дику тварину

Для порівняння, гризуни східного розміру навіть в неволі живуть лише до 6 років. За всю історію експериментів з голими землекопами вчені зафіксували загибель кількох сотень тварин. Однак щоразу смерть була пов'язана з хворобами і з однаковою ймовірністю могла статися в будь-якому віці. Ознак вікових захворювань або старечих змін поведінки не виявили.

Автор: 24tv.ua
  Землекопи живуть незвично довго, стійкі до раку, здатні затримувати дихання на 18 хвилин
Землекопи живуть незвично довго, стійкі до раку, здатні затримувати дихання на 18 хвилин

Це означає, що якщо голий землекоп уникатиме травм і хвороб, він може жити необмежено довго – принаймні, в неволі. Дослідники визнають, межа життя цих гризунів існує, але в ході експериментів дістатися до нього поки не вдалося.

Що стосується умов дикої природи, то там голі землекопи не безсмертні: багато молодих особин гинуть в лапах хижаків або через інші природні причини. Однак гризуни, що вижили, можуть розраховувати на дуже довге життя. Це робить землекопів швидше схожими на морських черепах або дуби, ніж на інших ссавців.

Автор: 24tv.ua
  Землекопи знайшли спосіб захищати свої тіломіри
Землекопи знайшли спосіб захищати свої тіломіри

На думку дослідників, причина криється в їх тіломірах - ділянки хромосом, які відіграють важливу роль в діленні клітин. Однак з кожним новим поділом їх довжина скорочується, що може бути однією з причин старіння. Землекопи знайшли спосіб захищати свої тіломіри і набагато збільшувати число можливих поділів.

200 кг черепашачих панцирів намагалися провести із Індонезії до Китаю двоє контрабандистів - 25-річний Чень Цзяньї та Чжун Цюшань, 31 рік. Вантаж планували віддати на виготовлення аксесуарів, біжутерії та сувенірів.

Зараз ви читаєте новину «Науковці знайшли тварину, яка допоможе подолати старіння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути