четвер, 28 травня 2009 11:23

Нанопропелер - "сперматозоїд" визнаний найменшим плавцем у світі (ФОТО)

  Фото American Chemical Society, 2009
Фото American Chemical Society, 2009

Учені створили "нанопропелер", здатний рухатися в рідкому середовищі з швидкістю до 40 мікрометрів в секунду. Опис найменшого в світі плавця наведено в статті в журналі Nano Letters. Коротко про пристрій розповідає New Scientist.

Для істот і об"єктів мікро- і нанорозмірів вода є досить в"язким середовищем. Один з найбільш ефективних способів пересування у в"язких рідинах - це "вкручування" за принципом штопора. Саме так плавають у воді деякі бактерії, що мають джгутик.

Створений авторами нової роботи "нанопропелером" є зігнутий "джгутик", сполучений з кулястою головкою розміром від 200 до 300 нанометрів. Довжина "джгутика", зробленого з кремнію, складає від одного до двох мікрометрів. Щоб добитися викривленої форми, учені покрили "джгутик" скляними гранулами, а потім розпорошили на ньому діоксид кремнію. "Джгутик" закручувався навколо гранул, утворюючи необхідні вигини. Шар діоксиду кремнію фіксував нову форму.

Завершальною стадією створення "плавця" стало нанесення на одну його сторону кобальтового покриття. Кобальт має прекрасні магнітні властивості, і при додатку зовнішнього магнітного поля "нанопропелери" орієнтувалися уздовж магнітних ліній. Використовуючи змінне магнітне поле, учені змусили "нанопропелери" обертатися. Максимальна швидкість пересування пристрою складала 40 мікрометрів в секунду. Змінюючи параметри магнітного поля, дослідники за допомогою "нанопропелерів" "малювали" на воді складні знаки, наприклад букву "R".

У перспективі такі "плавці" можуть доставляти ліки до різних тканин і органів хворих. У гібридів штопора і сперматозоїда є ряд переваг. По-перше, вони здатні ефективно пересуватися в рідкому середовищі (тобто, зможуть плавати по судинах). По-друге, для руху їм не потрібні внутрішні джерела енергії. По-третє, в конструкції "нанопропелерів" відсутні рухомі частини, що робить їх надійнішими.

За матеріалами New Scientist

Зараз ви читаєте новину «Нанопропелер - "сперматозоїд" визнаний найменшим плавцем у світі (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути