понеділок, 17 квітня 2017 09:58

Податок на бороду час від часу вводили по всій Європі

Автор: hi-news.ru
  Податок на бороду
Податок на бороду

17 квітня 1722 року цар Петро І установив податок на бороду у розмірі 50 рублів на рік. Таким чином намагався зайвий раз поповнити казну і поширити модні європейські віяння у Росії.

Плату за бороду почали вводити ще з 1698. Для кожної категорії громадян існувала окрема ставка податку. Слуги і церковнослужителі, крім попів і дияконів, платили вдвічі менше, ніж багаті містяни. Селяни віддавали по 2 срібні монети при в'їзді і виїзді з міста.

Сплативши податок за "невідповідність моді", можна було залишити бороду. Тих, у кого грошей не було – відпрацьовували свій штраф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 55-річний безпритульний перетворився на сексуальну зірку Голлівуду

У ХVI століття податок на бороду ввели у Франції. Уряд обклав платою священнослужителів. Тому бідне духовенство брилося наголо.

Моду на безбородих у Англії ввів Генріх VIII. Він оголосив податок на бороду в 1535. Його дочка Єлизавета I теж вводила подібну плату. Оподатковувалася будь-яка борода, яка відростала більше 2-х тижнів.

В сучасності розквіт бороданів потрапив на рух хіпі 60-х років минулого століття. Сьогодні борода стала одним з головних атрибутів стилю хіпстерів.

Зараз ви читаєте новину «Податок на бороду час від часу вводили по всій Європі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути